X

Iranul respinge ‘categoric’ acuzaţiile SUA privind atacurile asupra celor două petroliere în Marea Oman

Ministrul iranian al apărării, Amir Hatami, a respins miercuri ‘categoric’ acuzaţiile SUA conform cărora Teheranul ar fi vinovat de atacurile care au vizat două petroliere în Marea Oman, a relatat agenţia oficială IRNA, citată de AFP, potrivit agerpres.

Washingtonul acuză Iranul că este la originea exploziilor care au produs daune celor două nave la 13 iunie, în apropiere de Strâmtoarea Ormuz, o trecere strategică.

Citește și : Donald Trump va avea ‘o întâlnire lungă’ cu preşedintele Chinei

Armata americană a publicat în sprijinul acuzaţiilor sale o înregistrare video de rezoluţie slabă care arată ceea ce ea afirmă a fi o patrulă navală a Gardienilor Revoluţiei (armata ideologică a Republicii Islamice) care sustrage o mină neexplodată din carena uneia dintre cele două nave, precum şi fotografii.

“Acuzaţiile formulate împotriva forţelor armate iraniene şi filmul publicat în legătură cu incidentul (…) sunt fără substanţă, iar noi respingem categoric aceste acuzaţii”, a declarat generalul Hatami, citat de IRNA.

“Forţele armate şi autorităţile portuare (iraniene) au fost printre primele care s-au apropiat de petroliere după incidente pentru a le veni în ajutor şi ele au salvat 23 de persoane de la bordul primei nave”, a adăugat ofiţerul.

Când ele s-au apropiat de a doua navă, echipajul le-a spus că o altă ambarcaţiune le-a oferit deja ajutor, ceea ce “înseamnă că americanii au ajuns mai devreme la locul unde spun că a fost făcută înregistrarea”, a afirmat Hatami.

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat deja încă de vineri, spunând că acuzaţiile americane sunt ‘nefondate’ după publicarea înregistrării video. Teheranul a denunţat de asemenea Riadul şi Londra, care s-au aliniat Washingtonului pentru a condamna Iranul.

Citește și : Record absolut de temperatură! În Kuwait s-au înregistrat 63 de grade Celsius

Responsabili iranieni au sugerat că Washingtonul ar putea fi în spatele atacurilor ‘suspecte’ care au coincis cu vizita la Teheran a premierului japonez Shinzo Abe, venit în speranţa de a contribui la aplanarea tensiunilor în Orientul Mijlociu.

“Relaţiile noastre strânse cu Asia, cu Japonia şi cu China i-au împins pe unii să atace cele două petroliere în aceeaşi zi în care premierul japonez era oaspetele nostru”, a afirmat preşedintele iranian în timpul unei reuniuni a guvernului.

Tensiunile s-au intensificat între Iran şi SUA, doi inamici de 40 de ani, după ce administraţia americană a lui Donald Trump s-a retras unilateral, în mai 2018, din acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian încheiat în 2015 şi a reintrodus sancţiuni economice dure.

Însă, în opinia unui înalt responsabil iranian, nu trebuie să existe temeri privind un conflict deschis.

“Nu va exista un război între (Iran şi SUA), pentru că nu există niciun motiv de război”, a spus amiralul Ali Shamkhani, secretar al Consiliului Suprem de Securitate Naţională, citat de agenţia IRNA.

Tags: Amir HatamiMarea Omanstrâmtoarea OrmuzSUAteheran
Categorii: Sinteze