Iranul revendică VICTORIA în faţa lui Donald Trump

Publicat:

Iranul a afirmat miercuri că a repurtat o ‘victorie’ împotriva SUA, după respingerea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei tentative de reimpunere a sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului, aşa cum şi-ar fi dorit preşedintele american Donald Trump, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Naţiunea iraniană a obţinut un mare succes politic, juridic şi diplomatic la Naţiunile Unite. Această victorie îşi are temeiul doar în adeziunea şi rezistenţa poporului nostru’, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani (foto) într-o şedinţă de guvern.


Citește și: Macron și Erdogan au discutat la telefon despre situația din Mediterana de Est

‘Măreţia Americii s-a năruit, la fel ca hegemonia mondială pe care credea că o are’, a adăugat Rouhani în acest discurs difuzat de televiziunea iraniană.

În mai 2018, Donald Trump a retras în mod unilateral SUA din acordul internaţional nuclear încheiat la Viena între Iran şi şase mari actori internaţionali.

În virtutea acestui acord, comunitatea internaţională ridica o parte din sancţiunile adoptate împotriva Teheranului din cauza controversatului program nuclear, în schimbul garanţiilor iraniene- verificate de ONU – destinate să probeze că Republica islamică nu încearcă să se doteze cu armă atomică.

Prin retragerea din acest pact, Washingtonul a reimpus sancţiuni economice aspre împotriva Teheranului care au aruncat economia într-o recesiune severă din care ţara încearcă să iasă.

Ca ripostă la retragerea americană, Teheranul a renunţat progresiv, începând cu mai 2019, la cea mai mare parte a angajamentelor sale cheie luate la Viena.

Iranul afirmă că a acţionat în acest fel în cadrul acordului, dar Washingtonul, care dimpotrivă acuză Republica islamică de încălcarea acestuia, a întreprins o manevră – considerată excesivă – în Consiliul de Securitate în august, cu scopul de a reimpune Teheranului toate sancţiunile ONU ridicate prin acordul de la Viena, notează AFP.

Citește și: Ziua Independenţei a fost marcată în Bulgaria de protestele anticorupție

Argumentul juridic al SUA, pe baza afirmaţiei că ele vor fi în continuare ‘parte’ a acordului pe care l-au denunţat, a fost respins de Consiliul de Securitate.

Denunţând ‘încălcările’ acordului de la Viena ‘comise’, potrivit lui, ‘de către Iran’, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi în faţa Adunării Generale al ONU că Franţa, Germania şi Regatul Unit (părţi la acest acest acord) că nu au nicio intenţie de a face vreo ‘concesie’ Washingtonului în problema restabilirii sancţiunilor ONU împotriva Iranului.

Rouhani nu a făcut miercuri nicio aluzie la declaraţia preşedintelui francez, mai remarcă AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.