X

Iranul salută un apel la SUA la o soluţionare politică a Războiului din Yemen

Iranul salută miercuri un apel al Statelor Unite, marţi, de susţinere a unui proces politic care să pună capăt Războiului din Yemen, relatează AFP , scrie news.ro.  

Teheranul consideră ”satisfăctoare” declraţii făcute marţi în acest sens de către Emisarul Special american pentru Yemen Timothy Lenderking.

Citește și: Comisarul rus pentru drepturile copiilor respinge acuzaţiile CPI

Timothy Lenderking anunţat că Washingtonul vrea ”să-i vadă pe iranieni exprimându-şi susţinerea faţă de procesul politic pe care sperăm să-l vedem venind”.

El a îndemnat Teheranul să nu mai furnizeze ”armamernt (rebelilor) huthi” care luptă împotriva Guvernului yemenit, o acuzaţie pe care Teheranul o dezminte.

Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a reacţionat miercuri anunţând că ţara sa susţine ”procesul de pace din prima zi a Războiului din Yemen”.

Duminică, Emisarul Special american pentru Yemen a subliniat că un armistiţiu încheiat în urmă cu un an este în continuare larg respectat – în pofida faptului că a expirat în octombrie.

”Promisiunea cea mai importantă” a acestui armistiţiu ”este capacitatea sa de a relansa un proces politic în vederea încetării în mod global şi de durată a conflictului”, sublinia Hans Grundberg.

Citește și: Lavrov: UE este o ‘asociaţie neprietenoasă’, iar Occidentul încearcă să bage zâzanie între Moscova şi Beijing

Anunţarea la 10 martie a unui acord între Arabia Saudită – care susţine din 2015 o coaliţie militară care sprijină Guvernul yemenit – şi Iran – care-i susţine pe rebelii huthi – în vederea unei restabiliri a relaţiilor lor diplomatice, întrerupe de şapte ani, alimentează speranţa unei calmări în Yemen.

Tags: SUATimothy LenderkingwashingtonYemen
Categorii: PoliticăSintezeȘtirile zilei