X

Iranul se pregătește să trimită Rusiei arme suplimentare, inclusiv rachete balistice

Iranul se pregătește să trimită aproximativ 1.000 de arme suplimentare, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sol-suprafață și mai multe drone de atac, Rusiei pentru a le folosi în războiul acesteia împotriva Ucrainei, anunță CNN, informează mediafax.

CNN citează oficiali dintr-o țară occidentală care monitorizează îndeaproape programul de armament al Iranului.

Citește și : Kremlinul susţine că NU e nevoie de un decret semnat de Putin pentru a opri mobilizarea

Transportul este monitorizat îndeaproape pentru că ar fi primul caz în care Iranul trimite rachete ghidate avansate către Rusia, ceea ce ar putea oferi Kremlinului un impuls substanțial pe câmpul de luptă.

Ultimul transport de arme din Iran către Rusia a inclus aproximativ 450 de drone, au declarat oficialii, pe care rușii le-au folosit deja în Ucraina. Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că au doborât peste 300 de drone iraniene.

Acest nou transport ar marca o creștere semnificativă a sprijinului iranian pentru efortul de război al Rusiei. Deși nu se știe cu exactitate când va sosi transportul în Rusia, oficialii cred că armele vor fi livrate cu siguranță înainte de sfârșitul anului.

Dronele au jucat un rol semnificativ în conflict de când Rusia a lansat invazia Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie, dar utilizarea lor a crescut din vară, când Statele Unite și Kievul susțin că Moscova a achiziționat drone din Iran. În ultimele săptămâni, aceste drone iraniene au fost folosite pentru a viza infrastructura energetică critică din Ucraina.

De asemenea, SUA au afirmat că Iranul a trimis personal militar în Crimeea pentru a ajuta la atacurile cu drone rusești asupra țintelor ucrainene.

Trimiterea în continuare de armament iranian în Rusia este o mișcare care va duce probabil la o deteriorare și mai mare a relațiilor cu SUA.

Citește și : Erdogan va discuta cu Putin şi Zelenski despre exportul cerealelor ucrainene

Misiunea iraniană la Națiunile Unite nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la noul transport.

Iranul a negat anterior furnizarea de arme către Rusia pentru a fi folosite în Ucraina, afirmând că “nu a făcut și nu va face” acest lucru.

Tags: armeIranrachete balisticeucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in UcrainaSinteze