X

Iranul şi-a redeschis principalele sanctuare şiite – FOTO

Iranul şi-a redeschis luni principalele sanctuare şiite, închise în luna martie în contextul eforturilor de combatere a epidemiei de COVID-19, care a ucis peste 7.000 de persoane în Republica islamică, transmite AFP, potrivit agerpres.

La Teheran, sanctuarul Shah Abdol-Azim şi-a redeschis uşile pentru credincioşi în cursul dimineţii. Ei trebuiau să treacă printr-un tunel pentru dezinfectare şi aveau voie să intre doar cu mască pe faţă şi după o verificare a temperaturii.

Citeşte şi: Cehia îşi redeschide cafenelele, hotelurile, barurile, restaurantele şi piscinele

De asemenea s-au redeschis, respectând protocoalele sanitare, şi mausoleul imamului Reza din Machhad, primul oraş sfânt şiit în nord-estul Iranului, şi cel al lui Fatima Masumeh din localitatea Qom (centru), a informat agenţia de presă oficială Irna.

La Qom au fost depistate la mijlocul lunii februarie primele cazuri de contaminare cu noul coronavirus în Iran, ţara cea mai afectată de COVID-19 din Orientul Mijlociu, cu peste 135.700 de persoane infectate.

Televiziunea de stat a difuzat luni dimineaţă imagini cu credincioşi plângând şi alergând spre mausoleul imamului Reza.

Într-o declaraţie pe site-ul său de internet, sanctuarul i-a invitat pe vizitatori să respectele consemnele sanitare, precum purtarea măştii şi distanţarea socială.

Aceste lăcaşuri de cult, precum şi şcolile, universităţile şi magazinele neesenţiale au fost închise în luna martie.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Noua Zeelandă

De la 11 aprilie, Teheranul a autorizat o redeschidere progresivă a magazinelor, ridicând restricţiile asupra deplasărilor în interiorul ţării în pofida unei recente creşteri a numărului de cazuri de COVID-19.

Bilanţul oficial al epidemiei în Iran se ridică la 7.417 decese dintr-un total de 135.701 cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus.

Tags: coronaviruscovid-19Fatima MasumehIranMachhadmausoleul imamului RezaQomsanctuarul Shah Abdol-Azimsiititeheran
Categorii: Sinteze