Iranul şi AIEA au convenit o foaie de parcurs pentru rezolvarea problemelor nucleare nesoluţionate

Publicat:

Iranul şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au declarat sâmbătă că doresc să rezolve problemele nesoluţionate adoptând o abordare “pragmatică”, în speranţa de a revigora un acord încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Aflat în vizită la Teheran, şeful AIEA, Rafael Grossi, s-a întâlnit sâmbătă cu ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, la scurt timp după ce a avut discuţii cu preşedintele Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (AEOI), Mohammad Eslami.


Citește și : Un senator american cere ASASINAREA lui Putin

”Am decis să examinăm chestiunile cu o abordare pragmatică (…), într-o manieră temeinică, dar şi cu intenţia clară de a ajunge (…) la un rezultat”, a declarat Grossi într-o conferinţă de presă cu Eslami.

”Am ajuns la concluzia că Iranul şi AEIA fac schimb de documente cel târziu până la Khordad (luna iraniană care începe pe 22 mai), pentru a rezolva aceste probleme (…) aşa cum s-a prevăzut în discuţiile de la Viena”, a spus Eslami.

Vizita crucială a lui Grossi în Iran face parte din eforturile depuse la Viena pentru a salva acordul din 2015. Încheiat de Iran, pe de o parte, şi de SUA, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania, pe de altă parte, acordul ar trebui să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică, intenţie pe care Iranul a negat-o întotdeauna.

Acest pact a permis ridicarea sancţiunilor economice internaţionale împotriva Iranului, în schimbul unor limite stricte în ceea ce priveşte programul său nuclear. Dar SUA s-au retras din el în 2018, sub conducerea preşedintelui Donald Trump, şi au restabilit sancţiunile, care sufocă economia iraniană. Ca răspuns, Teheranul a relaxat în mare măsură restricţiile privind activităţile sale nucleare.

Miercuri, Grossi a declarat că AIEA “nu va renunţa niciodată” la eforturile sale de a determina Iranul să clarifice prezenţa de material nuclear în situri nedeclarate de pe teritoriul său. Însă Iranul cere închiderea anchetei AIEA pentru a ajunge la un compromis la Viena care să salveze acordul din 2015.

”Acum că discuţiile de la Viena sunt în faza finală, una dintre liniile roşii ale Iranului este să închidă definitiv dosarul acestor acuzaţii pentru a nu cauza mai multe probleme ţării noastre”, a declarat sâmbătă Eslami.

Pentru Grossi, cele două probleme sunt “strâns legate”. ”Deşi aceste procese sunt, într-un fel, paralele… unul nu-l poate ignora pe celălalt”, a declarat el sâmbătă.

Potrivit AIEA, Grossi urmează să ţină o conferinţă de presă la întoarcerea sa la Viena, sâmbătă seara. Miza este readucerea Washingtonului în acordul din 2015 şi readucerea Teheranului la respectarea angajamentelor sale.

Şeful diplomaţiei iraniene, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că este pregătit să se deplaseze la Viena în cazul unui “acord final”, despre care a spus că depinde de “respectarea deplină a liniilor roşii anunţate de Iran, inclusiv a garanţiilor pe plan economic”. El nu a precizat aceste garanţii sau “linii roşii”.

În paralel cu negocierile de la Viena, Iranul a continuat să acumuleze stocuri de uraniu îmbogăţit. Potrivit unui raport al AIEA consultat joi de AFP, acestea sunt acum de peste 15 ori mai mari decât limita permisă de acordul din 2015.

Raportul va fi discutat săptămâna viitoare în cadrul Consiliului Guvernatorilor AIEA, iar negociatorii speră să ajungă la un compromis înainte de acest termen.

Rusia a cerut sâmbătă Washingtonului să garanteze că sancţiunile care o vizează din cauza Ucrainei nu vor afecta cooperarea sa cu Teheranul, înainte de a relansa acordul nuclear iranian.

”Există probleme de partea rusă”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă.

”Le-am cerut colegilor noştri americani garanţii scrise (…) că sancţiunile nu vor afecta dreptul nostru la o cooperare liberă şi deplină în domeniile economic, al investiţiilor şi tehnico-militar cu Iranul”, a adăugat el.

Citește și : Dmitro Kuleba spune că soldaţii ruşi comit VIOLURI în oraşele cucerite

Lavrov a subliniat că doreşte cel puţin garanţia secretarului de stat Antony Blinken, denunţând ”avalanşa de sancţiuni agresive” adoptate de Occident în legătură cu Ucraina, insistând asupra necesităţii de a avea ”răspunsuri foarte precise”.

În rest, el a apreciat că “majoritatea covârşitoare a problemelor au fost convenite”, chiar dacă “există probleme care, pentru colegii noştri iranieni, necesită clarificări, iar noi considerăm acest lucru legitim”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.