X

Iranul spune că Israelul este ”cauza instabilităţii” în regiune şi critică ţările europene

Iranul spune că Israelul este ”cauza instabilităţii” în regiune şi critică ţările europene

Ministrul de externe iranian în exerciţiu, Ali Bagheri Kani, şi-a reînnoit atacurile la adresa Israelului, pe care l-a calificat drept “cauza instabilităţii” în Orientul Mijlociu, acuzând totodată ţările europene pentru ceea ce Teheranul consideră a fi tăcerea acestora în faţa “actelor teroriste” ale statului israelian, relateză miercuri EFE, potrivit stiripesurse.ro.

“Regimul sionist este cauza reală a instabilităţii în regiune, iar Republica Islamică Iran va da un răspuns decisiv celui care provoacă insecuritate şi instabilitate în zonă”, a declarat Bagheri Kani într-o convorbire telefonică avută marţi seara târziu cu omologul său egiptean Badr Abdelatty, conform agenţiei de presă Irna.

Citeşte şi: Hotel PRĂBUŞIT în Germania: Există mai multe persoane prinse sub dărâmături! – Stiripesurse.md

În ultimele ore, Bagheri Kani a fost contactat telefonic şi de către omologii săi din Marea Britanie, Elveţia, Austria, Malta şi Siria.

Iranul spune că Israelul este ”cauza instabilităţii” în regiune şi critică ţările europene

Ministrul iranian a reproşat ţărilor europene “comportamentul lor de a închide ochii şi uneori de a sprijini crimele regimului sionist (Israel)”, inclusiv asasinarea liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, la 31 iulie, în timpul vizitei oficiale a acestuia la Teheran.

Potrivit regimului iranian, Haniyeh a fost ucis într-un atac cu un proiectil cu rază scurtă de acţiune asupra locului în care acesta se oprise în capitala iraniană, un atac pe care Teheranul l-a atribuit Israelului, care, cu toate acestea, nu şi-a asumat responsabilitatea. Media internaţionale, citând inclusiv surse iraniene, au relatat că explozia în apartamentul unde fusese cazat Haniyeh în complexul controlat de Gardienii Revoluţiei a avut drept cauză o bombă care ar fi fost plasată în prealabil.

“Din păcate, unele ţări europene au păstrat tăcerea în faţa acţiunilor teroriste ale regimului sionist, care încalcă dreptul internaţional”, a declarat Bagheri Kani în discuţia sa cu ministrul austriac de externe Alexander Schalenberg.

Iranul spune că Israelul este ”cauza instabilităţii” în regiune şi critică ţările europene

De asemenea, diplomatul iranian a susţinut în discuţiile sale că “inacţiunea Consiliului de Securitate al ONU faţă de crimele israeliene” a determinat Tel Aviv-ul să “continue războiul şi vărsarea de sânge şi să caute să răspândească instabilitatea şi insecuritatea în regiune”.

După asasinarea lui Haniyeh şi jurământul de răzbunare al Iranului împotriva Israelului, căruia i s-a alăturat şi gruparea şiită libaneză Hezbollah, au început eforturile diplomatice pentru a preveni un război în regiune. În acest sens, ministrul de externe iordanian Ayman Safadi s-a deplasat duminică la Teheran, dar nu a reuşit să schimbe poziţia Iranului.

Hezbollah vrea să-şi răzbune moartea comandantului său şef, ucis la 30 iulie într-un atac, revendicat de această dată de armata israeliană, la o periferie a Beirutului.

Bagheri Kani a plecat miercuri la Jeddah, în Arabia Saudită, unde va avea loc, la cererea Iranului, o reuniune extraordinară a comitetului executiv al miniştrilor de externe ai Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) pe tema escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu.

Tags: Ali Bagheri-KaniIranisrael
Externe