Iranul susţine că administraţia Biden poartă responsabilitatea pentru moartea generalului Soleimani

Publicat:

Iranul a susţinut vineri că şi administraţia preşedintelui american democrat Joe Biden este responsabilă de decizia precedentului lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, de a-l asasina pe Qassem Soleimani, cu ocazia lansării unor ceremonii de comemorare la doi ani de la eliminarea generalului iranian, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Atacul terorist (…) a fost orchestrat şi executat în mod organizat de guvernul american de atunci şi pentru care Casa Albă este acum responsabilă”, a transmis vineri într-un comunicat Ministerul iranian al Afacerilor Externe.


Citește și : Purtarea măştii va deveni din nou obligatorie pe străzile Parisului, începând de vineri

Conform normelor internţionale şi juridice, administraţia americană are o “responsabilitate internaţională definitivă” pentru această crimă, se mai menţionează în comunicat.

Iranul a lansat vineri o săptămână de ceremonii de comemorare a morţii generalului Soleimani, unul dintre cei mai importanţi comandanţi ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, ucis într-un atac al unei drone americane la 3 ianuarie 2020 pe aeroportul din Bagdad.

El a fost eliminat alături de alte nouă persoane, printre care Abu Mahdi al-Muhandis, numărul doi din Hashd al-Shaabi, o coaliţie de paramilitari majoritari pro-Iran, integraţi în prezent în statul irakian.

Astfel, în Iran sunt organizate o serie de evenimente, printre care o defilare “a capacităţilor de rachete” ale Teheranului la 7 ianuarie.

Ceremoniile de comemorare survin în pline discuţii la Viena pentru salvarea acordului internaţional privind dosarul nuclear iranian, încheiat în 2015. Pactul este aproape mort, după retragerea unilaterală în 2018 a administraţiei Trump, care a reintrodus sancţiuni împotriva Teheranului, în cadrul unei politici de presiune maximală asupra Iranului.

Citește și : Criză de teste COVID-19 în Marea Britanie

Negocierile au fost relansate la sfârşitul lunii noiembrie după cinci luni de întrerupere între Iran şi ţările care fac parte încă din acord – Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China.

Ele urmăresc să obţină revenirea în acord a SUA, care participă la negocieri în mod indirect.

Pactul oferea Teheranului ridicarea unei părţi a sancţiunilor care îi sufocă economia, în schimbul unei reduceri drastice a programului său nuclear.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.