X

Iranul transmite Coreei de Nord să nu aibă încredere în SUA

SUA nu sunt demne de încredere și nu-și respectă obligațiile, i-a spus Hassan Rouhani, președintele Iranului, lui Ri Yong Ho, ministrul nord-coreean de Externe, aflat într-o vizită la Teheran, în contextul în care Washingtonul și Phenianul caută să ajungă la un acord privind denuclearizarea Coreei.

“Conduita Administrației SUA în acești ani a determinat ca această țară să fie considerată ca nefiind demnă de încredere și nestatornică în întreaga lume, care nu-și îndeplinește niciuna dintre obligațiile sale”, a declarat Rouhani, citat de Agenția de știri a Republicii Islamice (IRNA), informează postul CNBC, conform mediafax.

“În situația actuală, țările prietene ar trebui să-și dezvolte relațiile și cooperarea în comunitatea internațională”, a mai afirmat liderul de la Teheran, adăugând că Iranul și Coreea de Nord au avut “întotdeauna păreri apropiate” în privința multor chestiuni.

Avertismentul liderului de la Teheran vine după ce președintele SUA, Donald Trump, a hotărât să se retragă din acordul atomic cu Iranul și să reimpună sancțiuni împotriva acestei țări.

Ri i-a spus lui Rouhani că retragerea Washinghtonului din acordul atomic cu Iranul reprezintă o “acțiune împotriva regulilor internaționale”.

Vizita ministrului nord-coreean de Externe la Teheran intervine în contextul în care Administraţia Donald Trump a impus noi sancţiuni Iranului, după retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian. Washingtonul îndeamnă şi regimul Kim Jong-Un să renunţe la activităţile nucleare.

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, au anunţat, cu ocazia întrevederii istorice din Singapore, angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul semnalând intenţia oferirii unor garanţii de securitate Phenianului. Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea. “Preşedintele Trump s-a angajat să ofere garanţii de securitate Coreei de Nord, iar liderul nord-coreean Kim Jong-Un a reiterat angajamentul ferm de a realiza denuclearizarea Peninsulei Coreea”, se arată în comunicatul comun difuzat după întrevedere.

Tags: Coreea de NordHassan RouhaniIranPhenianRi Yong-HoSUAteheran
Categorii: Sinteze