Iranul și Turcia anunță că vor face toate eforturile pentru a împiedica divizarea Irakului și a Siriei

Publicat:

Iranul şi Turcia vor colabora împreună pentru a preveni dezintegrarea Irakului şi a Siriei şi pentru a diminua tensiunile în regiune, a declarat miercuri la Teheran preşedintele iranian Hassan Rouhani după întrevederea cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters. 

‘Dorim securitate şi stabilitate în Orientul Mijlociu…referendumul pentru independenţă în Kurdistanul irakian este un complot sectarian al unor ţări străine şi este respins de către Teheran şi Ankara’, a declarat Rouhani în cadrul unei conferinţe comune de presă cu Erdogan.


Iranul şiit şi Turcia sunnită, membră NATO, au avut în mod tradiţional relaţii reci, dar ambele state sunt îngrijorate de votul irakienilor kurzi pentru independenţă în cadrul referendumului din 25 septembrie, existând temerea că acest referendum va alimenta tendinţele separatiste şi în rândul populaţiei kurde din Turcia, Iran şi Siria.

‘Nu vom accepta o schimbare a graniţelor în nicio circumstanţă’, a spus preşedintele iranian.

Preşedintele turc, care se află într-o vizită de o zi la Teheran în cadrul căreia va avea convorbiri şi cu liderul suprem iranian Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Ankara are în vedere adoptarea de mai multe măsuri împotriva Kurdistanului irakian.

‘Am spus deja că nu recunoaştem referendumul din nordul Irakului… Am luat deja unele măsuri cu Iranul şi cu guvernul central irakian, dar vor fi luate măsuri mai puternice’, a afirmat el.

Regiunea autonomă Kurdistanul irakian a anunţat marţi că a convocat alegeri parlamentare şi prezidenţiale pentru 1 noiembrie. Bagdadul a ripostat, anunţând că va lua măsuri punitive.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.