X

Iranul urmăreşte orice mişcare a americanilor şi este pregătit să dea un ‘răspuns copleşitor’

Şeful de Stat Major al Forţelor Armate iraniene, Mohammad Baqeri, a declarat joi că armata supraveghează permanent mişcările militare americane din Golful Persic şi este pregătită să dea “un răspuns copleşitor” dacă va fi cazul, transmite EFE, potrivit agerpres.

Într-un discurs relatat de agenţia oficială IRNA, el le-a cerut iranienilor să se mobilizeze alături de forţele armate şi să fie în “alertă maximă” pentru a putea “contracara aroganta şi faraonica ameninţare a SUA”.

Citeşte şi: The Times: Theresa May este aşteptată să demisioneze vineri

Statele Unite au decis recent să desfăşoare în Golful Persic nava amfibie de asalt USS Arlington, rachete Patriot, portavionul USS Abraham Lincoln şi bombardiere apreciind că există o potenţială ameninţare de atac din partea Teheranului, deşi nu a relevat indicii în acest sens.

Despre actuala presiune americană, Baqeri a declarat că este “un război iluzoriu şi psihologic” care are drept scop intimidarea naţiunii iraniene.

Totuşi, el a avertizat că, în cazul în care inamicii vor îndrăzni să acţioneze contra ţării sale, vor primi “un răspuns dur, copleşitor şi devastator”.

Citeşte şi: Turcia se supune ordinelor venite de la Washington şi renunţă la petrolul iranian

Tensiunea a fost în creştere, deşi ambele ţări au spus că nu caută un război, dar posibilitatea unui conflict a alarmat comunitatea internaţională.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat, pe de o parte, că, în caz de conflict, ar fi “sfârşitul oficial” al Iranului iar, pe de altă parte, s-a arătat deschis la negocieri, o opţiune exclusă categoric de autorităţile de la Teheran. 

Tags: golful persicIranMohammad BaqeriSUAteheranUSS Abraham LincolnUSS Arlington
Categorii: Sinteze