Iranul va livra în curând sute de rachete balistice Rusiei

Publicat:

Iranul va livra în curând sute de rachete balistice Rusiei

Zeci de militari ruşi sunt instruiţi în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Fath-360, au declarat pentru Reuters două surse europene din serviciile de informaţii, adăugând că se aşteaptă la livrarea iminentă către Rusia a sute de astfel de arme ghidate prin satelit pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

Reprezentanţii Ministerului rus al Apărării au semnat un contract, pe 13 decembrie 2023, la Teheran, cu oficiali iranieni pentru achiziţionarea rachetelor Fath-360 şi pentru un alt sistem de rachete balistice, denumit Ababil, construit de Organizaţia Industriilor Aerospaţiale (AIO), deţinută de guvernul iranian, au declarat cei doi oficiali ai serviciilor de informaţii, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Citând mai multe surse secrete de informaţii, oficialii au declarat că personalul rus a vizitat Iranul pentru a învăţa cum să opereze sistemul de apărare Fath-360, care lansează rachete cu o rază maximă de acţiune de 120 km şi au un focos de 150 kg. Una dintre surse a declarat că “singurul pas posibil” după instruire ar fi livrarea efectivă a rachetelor către Rusia.

Moscova deţine propriile sale rachete balistice, dar furnizarea de Fath-360 ar putea permite Rusiei să utilizeze mai mult din arsenalul său pentru ţinte aflate dincolo de linia frontului, folosind în acelaşi timp focoasele iraniene pentru ţinte cu rază mai mică de acţiune, a declarat un expert militar.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC) al SUA a declarat că Statele Unite, aliaţii lor din NATO şi partenerii din G7 “sunt pregătiţi să ofere un răspuns rapid şi sever, dacă Iranul ar merge mai departe cu astfel de transferuri”. Aceasta “ar reprezenta o escaladare dramatică pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt. “Casa Albă a avertizat în mod repetat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia şi Iran, încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina”, a reamintit purtătorul de cuvânt.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

CE SPUNE IRANUL

Misiunea permanentă a Iranului la Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York a declarat într-un comunicat că Republica Islamică a creat un parteneriat strategic pe termen lung cu Rusia în diverse domenii, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea militară. “Cu toate acestea, din punct de vedere etic, Iranul se abţine de la transferul oricăror arme, inclusiv rachete, care ar putea fi potenţial utilizate în conflictul cu Ucraina până la încheierea acestuia”, se arată în declaraţia iraniană.

Casa Albă a refuzat să confirme că Iranul instruieşte personalul militar rus cu privire la rachetele Fath-360 sau că se pregăteşte să expedieze armele către Rusia pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei.

Cele două surse din serviciile de informaţii nu au oferit un termen exact pentru livrarea preconizată a rachetelor Fath-360 către Rusia, dar au spus că va fi în curând. Acestea nu au furnizat informaţii cu privire la stadiul contractului pentru Abibal.

O a treia sursă de informaţii de la o altă agenţie europeană a declarat că a primit, de asemenea, informaţii conform cărora Rusia a trimis soldaţi în Iran pentru a se antrena în utilizarea sistemelor de rachete balistice iraniene, fără a oferi detalii suplimentare.

O astfel de instruire este o practică standard pentru armele iraniene furnizate Rusiei, a declarat a treia sursă.

Un oficial iranian de rang înalt, care a solicitat anonimatul, a declarat că Iranul a vândut rachete şi drone Rusiei, dar nu a furnizat rachete Fath-360. Nu există însă nicio interdicţie legală ca Teheranul să vândă astfel de arme Rusiei, a adăugat sursa. “Iranul şi Rusia se angajează în achiziţionarea reciprocă de piese şi echipamente militare. Modul în care fiecare ţară utilizează aceste echipamente este în întregime decizia lor”, a declarat oficialul, adăugând că Iranul nu a vândut arme Rusiei pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina. Ca parte a cooperării militare, oficialii iranieni şi ruşi călătoresc adesea între cele două state, a adăugat oficialul.

“ACŢIUNI DESTABILIZATOARE”

Până în prezent, sprijinul militar al Iranului pentru Moscova a fost limitat în principal la dronele de atac Shahed fără pilot, care transportă o cantitate limitată de explozibili şi sunt mai uşor de doborât deoarece sunt mai lente decât rachetele balistice.

“Livrarea unui număr mare de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune din Iran către Rusia ar permite o nouă creştere a presiunii asupra sistemelor ucrainene de apărare antirachetă, deja foarte suprasolicitate”, a declarat Justin Bronk, cercetător principal pentru putere aeriană la Royal United Services Institute (RUSI), un think-tank de apărare cu sediul la Londra. “Ca ameninţări balistice, acestea ar putea fi interceptate în mod fiabil doar de nivelul superior al sistemelor ucrainene”, a spus el, referindu-se la cele mai sofisticate sisteme de apărare aeriană de care dispune Ucraina, cum ar fi sistemele Patriot de producţie americană şi SAMP/T europene.

Purtătorul de cuvânt al NSC a precizat că preşedintele iranian nou ales, Masoud Pezeshkian, “a afirmat că doreşte să modereze politicile Iranului şi să se angajeze cu lumea. Acţiuni destabilizatoare precum aceasta contrazic această retorică”, a comentat el.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Restricţiile Consiliului de Securitate al ONU privind exporturile Iranului de anumite rachete, drone şi alte tehnologii au expirat în octombrie 2023. Cu toate acestea, Statele Unite şi Uniunea Europeană au menţinut sancţiunile asupra programului de rachete balistice al Iranului, pe fondul preocupărilor privind exporturile de arme către aliaţii săi din Orientul Mijlociu şi către Rusia.

Reuters a relatat în februarie despre intensificarea cooperării militare dintre Iran şi Rusia şi despre interesul Moscovei pentru rachetele sol-sol iraniene. Surse au declarat agenţiei de ştiri la momentul respectiv că au fost livrate aproximativ 400 de rachete balistice sol-sol cu rază mai lungă de acţiune Fateh-110. Sursele europene de informaţii au declarat însă pentru Reuters că, potrivit informaţiilor lor, nu a avut loc încă niciun transfer.

Autorităţile ucrainene nu au raportat public că ar fi găsit rămăşiţe sau resturi de rachete iraniene în timpul războiului. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lukaşenko acuză Ucraina că a lansat drone către Rusia prin spaţiul aerian belarus

Lukaşenko acuză Ucraina că a lansat drone către Rusia prin spaţiul aerian belarus Apărarea antiaeriană din Belarus au distrus vineri mai multe ţinte în spaţiul...

Un condamnat în dosarul asasinării opozantului Nemţov, eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina

Un condamnat în dosarul asasinării opozantului Nemţov, eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina Un bărbat condamnat pentru asasinarea politicianului rus de opoziţie rus...

Un sportiv american s-a plâns de medalia ‘deteriorată’, iar organizatorii Jocurilor Olimpice o vor înlocui

Un sportiv american s-a plâns de medalia 'deteriorată', iar organizatorii Jocurilor Olimpice o vor înlocui Organizatorii Jocurilor Olimpice 2024 şi Monetăria din Paris, care a...

Un avion rusesc de recunoaştere maritimă, interceptat deasupra regiunii Mării Baltice de avioane NATO

Un avion rusesc de recunoaştere maritimă, interceptat deasupra regiunii Mării Baltice de avioane NATO Un avion de recunoaştere rusesc ce zbura sâmbătă deasupra regiunii Mării...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.