X

Iranul vrea să evite pierderile civile în provincia siriană Idlib

Iranul vrea să ajute la alungarea insurgenţilor din bastionul rebel sirian Idlib ”cu cât mai puţine pierderi umane”, a declarat marţi ministrul iranian de externe Mohammad Zarif, potrivit AFP, potrivit agerpres.

”Vrem să încercăm să evităm orice pagubă pentru populaţia siriană şi să ne debarasăm definitiv de zona extremiştilor”, a declarat Zarif, citat de agenţia oficială iraniană Irna.

Citește și : Venezuela: Rezervele internaţionale ale Banco Central au scăzut cu aproape 80% în ultimii 10 ani

Provincia Idlib are circa 2,5 milioane de locuitori, printre care zeci de mii de rebeli şi civili transferaţi în masă după preluarea controlului bastioanelor insurgenţilor de către regim în urma unor ofensive sângeroase.

”Situaţia din Idlib este delicată. Încercăm să-i alungăm pe terorişti din Idlib cu cât mai puţine pierderi umane”, a adăugat ministrul.

Teheranul este, împreună cu Moscova, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai autorităţilor de la Damasc în războiul care face ravagii în Siria de peste şapte ani şi care s-a soldat cu peste 350.000 de morţi.

Preşedinţii din Rusia, Iran şi Turcia, care este o susţinătoare a rebelilor, se vor reuni vineri la Teheran pentru un summit consacrat Siriei, în timp ce regimul lui Bashar al-Assad îşi concentrează întăririle în împrejurimile provinciei Idlib (nord-vest), ultimul mare bastion al insurgenţilor în Siria.

Citește și : Sebastian Kurz denunță ‘agresiunea rusă’ în estul separatist al Ucrainei

Zarif s-a deplasat luni la Damasc, iar ministerul său a indicat cu această ocazie că Iranul contează pe ajutorul autorităţilor siriene ”pentru viitoarea campanie în Idlib”.

Preşedintele american Donald Trump le-a adresat luni un avertisment Siriei, Iranului şi Rusiei, cerându-le să evite ”o tragedie umană” la Idlib.

Tags: extremistiIdlibIranMohammad Zarifpagubă
Categorii: Sinteze