X

Iranul vrea să extindă cooperarea cu Beijingul pentru a contracara ‘unilateralismul’

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a chemat miercuri la o cooperare a ‘puterilor independente’ pentru a contracara unilateralismul în lume, într-o întâlnire la Teheran cu ministrul apărării al Chinei, Wei Fenghe, transmite AFP, potrivit agerpres.   

‘Contracararea unilateralismului şi crearea stabilităţii şi ordinii nu sunt posibile decât printr-o cooperare între puteri independente care împărtăşesc aceleaşi idei’, a afirmat Raisi, potrivit unui comunicat.

Citește și : Zelenski: Rachete ruseşti au survolat trei centrale nucleare din Ucraina

‘Politica intangibilă a Republicii islamice a Iranului constă în a-şi extinde relaţiile strategice pe termen lung în diverse domenii’ cu Beijingul, a afirmat Raisi.

China este primul partener comercial al Teheranului chiar dacă, potrivit unor statistici iraniene, volumul schimburilor bilaterale a scăzut considerabil odată cu reintroducerea sancţiunilor americane în 2018.

Cu toate acestea, în 2021 exporturile spre China au crescut cu 58% faţă de anul precedent, iar importurile s-au majorat cu 29%.

Teheranul este implicat de peste un an în negocieri cu puterile mondiale, printre care şi China, pentru restabilirea acordului din 2015 care permisese o relaxare a sancţiunilor în schimbul unor limitări ale programului său nuclear.

La întâlnirea cu ministrul chinez, Raisi a apreciat că, pentru ţara sa, ‘prioritatea’ este ‘punerea în practică cu succes a planului global de cooperare pe 25 de ani’, semnat cu China în martie 2021, considerat de Teheran o ‘foaie de parcurs completă’, cu ‘clauze politice, strategice şi economice’.

Citește și : Ursula von der Leyen: Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze naturale ‘de către vecinii lor din UE’

Miercuri, preşedintele Raisi a subliniat că ‘evoluţiile regionale şi mondiale arată mai mult ca oricând valoarea cooperării strategice Iran-China’.

Ministrul chinez a fost primit de asemenea de omologul său iranian, generalul de brigadă Mohammamd-Reza Ashtiani, care a evidenţiat ‘necesitatea de a contra hegemonia americană în lume prin întărirea multilateralismului’.

Tags: ChinaEbrahim RaisiIranteheranWei Fenghe
Categorii: Sinteze