Irina Vlah, teorie surprinzătoare: ‘România ar vrea să trimită soldați în R. Moldova!’

Publicat:

Irina Vlah, teorie surprinzătoare: ‘România ar vrea să trimită soldați în R. Moldova!’

Fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, i-a cerut președintelui României, Klaus Iohannis, să se angajeze public să nu trimită trupe în Republica Moldova.

“Mulți cetățeni ai Republicii Moldova vă tratează cu respect și încredere. Prin urmare, ar fi corect dacă de la Palatul Cotroceni s-ar transmite un mesaj clar locuitorilor Republicii Moldova, un mesaj că, în ciuda unor afirmații, armata română nu va trece (râul) Prut și cetățenii moldoveni nu au de ce să-și facă griji în acest sens” – se afirmă în scrisoarea deschisă, pe care Irina Vlah a publicat-o pe pagina sa de Facebook, conform Rador Radio România.


Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Opoziţia de la Chişinău a acuzat România că a pregătit un cadru legislativ pentru trimiterea de trupe în Republica Moldova.

Nu e prima reacție de acest tip a Irinei Vlah

Irina Vlah afirma în 2023, pe când încă era bașcana Găgăuziei, că, prin acţiunile autorităţilor de la Chişinău, inclusiv a preşedintei Maia Sandu, conflictul îngheţat din regiunea transnistreană ar putea deveni unul “fierbinte”.

Într-o înregistrare video, Irina Vlah denunţa în 2023 “înarmarea Moldovei”, afirmând că “dacă partidul puterii nu va şti să se folosească de instrumentele oferite de regimul democratic, conflictul îngheţat poate deveni unul fierbinte, punând în pericol securitatea şi stabilitatea politică a ţării”, relatează Agerpres.

În aceeaşi înregistrare, ea se referă şi la declaraţia şefului Serviciului de Informaţii şi de Securitate (SIS), Alexandru Musteaţă din decembrie 2022, potrivit căruia Rusia ar avea drept obiectiv crearea unui coridor terestru până în regiunea transnistreană, iar o nouă ofensivă a Federaţiei Ruse în această direcţie ar putea avea loc în 2023.

“Preocupat de acest subiect, şeful unei instituţii de resort ne avertiza recent că Rusia ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023. (…) Un aşa-zis discurs de securitate a fost mai degrabă o sursă de insecuritate şi alertă”, a spus Irina Vlah.

Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Afirmaţiile sale interveneau în contextul în care un lot de 19 transportoare de tip Piranha, oferit de Guvernul Republicii Federale Germane, intrau în 2023 în dotarea armatei moldovene. Echipamentele vor fi utilizate pentru instruirea militarilor, a precizat ministrul apărării Anatolie Nosatîi.

Admiţând că armata are nevoie de modernizare, ex-guvernatoarea Găgăuziei se întreaba dacă aceasta contribuie sau nu la consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova. “Ne-am dori totuşi să ştim de la comandantul suprem al forţelor armate care ne-a promis că va fi ‘preşedinta transparenţei’ – sunt acestea pentru consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova? Sau neutralitatea constituţională este o povară geopolitică?”, întreabă retoric Irina Vlah, conform NewsMaker.md.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 75 la sută dintre grădinițele din R.Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii

Peste 75 la sută dintre grădinițele din R.Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat...

Republica Cehă afirmă că a livrat Ucrainei arme în valoare de 288 milioane de dolari

Republica Cehă afirmă că a livrat Ucrainei arme în valoare de 288 milioane de dolari Republica Cehă a trimis Ucrainei arme, tehnologie şi muniţii în...

Curs valutar al BNM 4 iulie 2024

Curs valutar al BNM 4 iulie 2024 Leul moldovenesc se apreciază în raport cu dolarul American și se depreciază în raport cu euro și leul...

Adunarea Parlamentară OSCE salută agenda ambițioasă și fără precedent de reforme a R.Moldova

Adunarea Parlamentară OSCE salută agenda ambițioasă și fără precedent de reforme a R.Moldova Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE)...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.