X

Irlanda exclude negocieri directe trilaterale cu Marea Britanie şi UE privind Brexit-ul

Premierul Republicii Irlanda, Leo Varadkar, a exclus luni desfăşurarea de negocieri directe trilaterale între Irlanda, Marea Britanie şi Uniunea Europeană privind Brexit-ul, relatează agenţia DPA.

Marea Britanie urmează să iasă din UE în martie 2019 şi una dintre cele mai spinoase probleme este viitoarea graniţă dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, provincie a Regatului Unit, conform agerpres.

Varadkar a afirmat că ar putea avea loc consultări între cele două guverne pe teme ce afectează doar Irlanda, dar că ele nu vor reprezenta negocieri complete.

Citește și : Iranul poate produce uraniu îmbogăţit în proporţie de 20% ‘în mai puţin de 48 de ore’ daca SUA se retrage din acordul încheiat în 2015

”Ce se va întâmpla este că vor avea loc convorbiri între cei 27 de membri ai UE şi Regatul Unit, şi Irlanda face parte din cei 27 şi va fi mai puternică în calitate de unul din cei 27”, a declarat Varadkar la radioul irlandez RTE.

Dublinul a cerut propuneri mai concrete din partea Londrei despre viitoarea graniţă dintre Irlanda şi Irlanda de Nord după Brexit.

Premierul britanic, Theresa May, a respins propunerea UE ca Irlanda de Nord să rămână în interiorul uniunii vamale a blocului comunitar, formulă ce ar permite un comerţ liber între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, însă ar crea efectiv o graniţă între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.

Partidul Unionist Democratic (DUP) din Irlanda de Nord, care susţine guvernul conservator minoritar al dnei May în parlamentul de la Londra, se opune categoric ideii.

O reuniune între negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, şi lidera DUP, Arlene Foster, va avea loc marţi.

Luni, Barnier s-a întâlnit cu conducerea partidului catolic Sinn Fein, Michelle O’Neill şi Mary Lou McDonld, care în cele din urmă doresc o Irlandă unită. ”Este esenţial de a asculta toate vocile din Irlanda de Nord”, a scris Barnier pe Twitter.

Tags: brexitDUPirlandairlanda de nordLeo Varadkarmarea britanieRepublica IrlandaTheresa Mayuniunea europeana
Categorii: Diaspora