X

Irlanda : Înțelegerea din UE și Marea Britanie trebuie să garanteze neintroducerea ‘graniţei dure’ în interiorul insulei

Ministrul de externe irlandez Simon Coveney a confirmat luni că Marea Britanie şi Uniunea Europeană sunt ‘foarte aproape de un acord final’ privind frontiera irlandeză, înţelegere care va garanta că nu va avea loc o reintroducere a ‘graniţei dure’ în interiorul insulei irlandeze, informează agerpres .

”Cred că avem acum un limbaj care ne oferă garanţia că, indiferent de cum vor decurge discuţiile în faza a doua, cetăţenii vor primi asigurări că nu vor asista la o reintroducere a unei graniţe pe această insulă”, a declarat Coveney pentru postul public de televiziune irlandez RTE.

Şeful diplomaţiei irlandeze a declarat în mai multe rânduri că Irlanda de Nord trebuie să rămână parte a pieţei unice europene şi a uniunii vamale după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Citește și : Guvernul britanic suspendă programul de ajutor destinat poliției siriene privind finanțarea unor grupuri extremiste

Atât Irlanda, cât şi Marea Britanie caută o soluţie pentru a evita, după Brexit, o ‘frontieră dură’ între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord. Autorităţile de la Dublin insistă că acest lucru poate fi făcut numai dacă Irlandei de Nord îi este permis să rămână ‘la nivel minim’ o extensie a pieţei unice a UE, în timp ce restul Marii Britanii să se conformeze planului guvernului de la Londra.

La jumătatea lunii august, Londra a anunţat că doreşte să menţină libertatea de circulaţie printr-un acord cu Irlanda, care să-l preceadă pe cel cu UE şi a propus o uniune vamală temporară cu UE după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar şi posibilitatea ca până atunci să poată negocia acorduri comerciale bilaterale. Problema legată de frontieră a provocat preocupare la Dublin, care se teme de pierderi economice şi de o eventuală încetinire a procesului de pace în Irlanda de Nord.

Tags: acord finalcetăţeniifrontierainsulairlanda de nordmarea britanieSimon Coveneyuniunea europeana
Categorii: Diaspora