Irlanda : Mary Lou McDonald a devenit lidera partidului Sinn Fein, succedându-l pe Gerry Adams

Publicat:

Deputata irlandeză Mary Lou McDonald a devenit sâmbătă prima femeie aleasă la conducerea partidului Sinn Fein, succedându-i în funcţie lui Gerry Adams, liderul istoric al formaţiunii politice irlandeze, relatează Reuters, AFP, PA şi Xinhua.

Potrivit media locale, Gerry Adams (69 de ani), care a fost preşedinte al Sinn Fein din 1983, a demisionat de la conducerea partidului în principal din motive de vârstă, potrivit agerpres.


Mary Lou McDonald (48 de ani) a rostit un discurs după ce aproximativ 2.000 de delegaţi ai Sinn Fein, reuniţi la Dublin, au confirmat oficial o decizie luată mai înainte de către partid de a o alege în funcţia de preşedintă.

Citește și : Bilanţul cutremurului din Taiwan a ajuns la 15 victime

”Este timpul acum pentru o gândire nouă şi idei îndrăzneţe pentru a merge înainte”, a declarat dna McDonald.

Ea i-a adus un omagiu ”mentorului” său, Gerry Adams, declarând că fără el n-ar fi existat Acordul de pace din Irlanda de Nord din 1998.

Reuters notează că alegerea la conducerea Sinn Fein a unei femei din generaţia mai tânără, care nu a fost implicată direct în conflictul ce a durat 30 de ani în Irlanda de Nord, reprezintă o ruptură considerabilă cu trecutul pentru fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.