X

Irlanda : Mary Lou McDonald a devenit lidera partidului Sinn Fein, succedându-l pe Gerry Adams

Deputata irlandeză Mary Lou McDonald a devenit sâmbătă prima femeie aleasă la conducerea partidului Sinn Fein, succedându-i în funcţie lui Gerry Adams, liderul istoric al formaţiunii politice irlandeze, relatează Reuters, AFP, PA şi Xinhua.

Potrivit media locale, Gerry Adams (69 de ani), care a fost preşedinte al Sinn Fein din 1983, a demisionat de la conducerea partidului în principal din motive de vârstă, potrivit agerpres.

Mary Lou McDonald (48 de ani) a rostit un discurs după ce aproximativ 2.000 de delegaţi ai Sinn Fein, reuniţi la Dublin, au confirmat oficial o decizie luată mai înainte de către partid de a o alege în funcţia de preşedintă.

Citește și : Bilanţul cutremurului din Taiwan a ajuns la 15 victime

”Este timpul acum pentru o gândire nouă şi idei îndrăzneţe pentru a merge înainte”, a declarat dna McDonald.

Ea i-a adus un omagiu ”mentorului” său, Gerry Adams, declarând că fără el n-ar fi existat Acordul de pace din Irlanda de Nord din 1998.

Reuters notează că alegerea la conducerea Sinn Fein a unei femei din generaţia mai tânără, care nu a fost implicată direct în conflictul ce a durat 30 de ani în Irlanda de Nord, reprezintă o ruptură considerabilă cu trecutul pentru fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA).

Tags: DeputataGerry AdamsMary Lou McDonaldSinn Fein
Categorii: Diaspora