Irlanda PIERDE postul de comisar european pentru comerț – VIDEO

Publicat:

Letonul Valdis Dombrovskis a fost desemnat marţi comisar pentru comerţ, un portofoliu prestigios, de către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, profitând de demisia irlandezului Phil Hogan, care a încălcat regulile de combatere a coronavirusului în ţara sa, potrivit AFP şi Reuters, transmite și agerpres.

“Am decis să o propun pe (irlandeza) Mairead McGuinness (…) pentru postul de comisar pentru servicii financiare şi piaţa de capital. Domnul Dombrovskis se va ocupa de comerţ”, a declarat şefa executivului european într-o conferinţă de presă la Bruxelles.


Citește și: Rafael Correa NU scapă de închisoare! Curtea Supremă din Ecuador îi menține sentința grea

Postul de comisar pentru servicii financiare este de asemenea foarte important, în special în perspectiva relaţiilor cu Regatul Unit după ieşirea Londrei din UE.

Atât Mairead McGuinness, cât şi Valdis Dombrovskis fac parte din Partidul Popular European (PPE), care reprezintă cel mai mare grup din legislativul comunitar.

Mairead McGuinness era eurodeputată din partea Irlandei începând din iulie 2004, iar din 2017 era unul din cei 14 vicepreşedinţi ai PE. Ea este membră a partidului Fine Gael, care face parte din PPE.

Valdis Dombrovskis, fost premier leton, a asigurat interimatul la portofoliul comerţului de la plecarea lui Hogan.

El devine comisar pentru comerţ într-o perioadă în care blocul comunitar este blocat în negocieri dificile cu Marea Britanie privind relaţia post-Brexit, se confruntă cu tensiuni comerciale cu China şi SUA şi încearcă să găsească o poziţie comună în UE în legătură cu viitorul director al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Dombrovskis era de un an, de la instalarea echipei conduse de Ursula von der Leyen, vicepreşedinte executiv al CE pentru o economie în serviciul cetăţenilor, un portofoliu din care superviza activitatea altor comisari, păstrând în acelaşi timp responsabilitatea finanţelor. El îşi va păstra titlul de unul dintre cei trei vicepreşedinţi executivi ai CE.

Dombrovskis a transmis într-un comunicat că este “onorat şi încântat” de portofoliul comerţului. ”Sunt nerăbdător să lucrez pentru interesul european în acest dosar important, continuându-mi în acelaşi timp rolul de vicepreşedinte executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor”, a spus el.

“Aş vrea să mulţumesc călduros (preşedintei Ursula von der Leyen) pentru încrederea acordată prin conferirea acestor noi responsabilităţi”, a adăugat oficialul european.

Timp de cinci ani (2014-2019), el s-a ocupat de moneda euro în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker.

În perioada petrecută în cadrul CE, el şi-a construit reputaţia unui om serios şi competent, cunoscător al chestiunilor economice, dar cu o imagine austeră.

Numirile lui Valdis Dombrovskis, 49 de ani, şi Mairead McGuinness, 61 de ani, ar urma să intre în vigoare doar după audierea lor în Parlamentul European, care va trebui să îşi dea acordul, ceea ce este de aşteptat să se întâmple fără dificultăţi.

Premierul irlandez Micheal Martin a felicitat-o pe compatrioata sa. “Nu mă îndoiesc niciun moment (…) că ea va juca un rol cheie în activitatea Comisiei” prin acest “important portofoliu financiar”, a scris el pe Twitter.

Este prima remaniere a Comisie Europene conduse de conservatoarea germană Ursula von der Leyen după intrarea sa în funcţie la începutul lui decembrie 2019. Schimbările în cadrul executivului comunitar sunt extrem de rare din cauza complexităţii formării unei noi echipe, deoarece aceasta trebuie să ţină cont de un echilibru deopotrivă geografic şi politic.

Colegiul comisarilor europeni, format din 26 de bărbaţi şi femei şi prezidat de Ursula von der Leyen, este rezultatul unei dozaj savant între principalele familii politice din UE, în funcţie de rezultatele lor la alegerile europene din mai 2019. Iar fiecare ţară dispune de un post.

Citește și: Washingtonul acuză China de HĂRȚUIREA jurnaliștilor străini

Prin această remaniere, Ursula von der Leyen a reuşit obiectivul pe care şi l-a fixat anul trecut şi la care nu ajunsese atunci: o echipă cvasi-paritară. Prin numirea lui Mairead McGuinness, vor exista 14 bărbaţi şi 13 femei în Comisie, inclusiv preşedinta.

Înainte de demisia sa de la 26 august, Phil Hogan era unul din greii Comisiei. Prevalându-se de un test negativ pentru COVID-19, el nu a intrat în carantina de două săptămâni după sosirea din Belgia.

El a participat la un dineu de gală în Irlanda cu peste 80 de invitaţi la 19 august, la o zi după înăsprirea limitărilor impuse pentru a adunări din cauza unei reveniri a epidemiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a Republicii...

Omul lui Putin la București, convocat de urgență la MAE român

Omul lui Putin la București, convocat de urgență la MAE român Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat la...

Șeful ONU solicită măsuri împotriva căldurii extreme, după cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată

Șeful ONU solicită măsuri împotriva căldurii extreme, după cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ţărilor să abordeze...

Peskov: Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere

Peskov: Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis joi,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.