X

Irlanda respinge propunerea americanilor privind un impozit minim global

Ministrul irlandez de finanţe, Paschal Donohoe, a declarat marţi că Irlanda nu intenţionează să majoreze rata impozitului pe profit, una dintre cele mai scăzute din lume, respingând planul preşedintelui american, Joe Biden, de a stabili un nivel de impozitare de “cel puţin” 15% la nivel mondial, notează AFP, potrivit agerpres.

“Avem foarte serioase rezerve cu privire la o rată minimă de impozitare globală la un nivel ce ar însemna că doar anumite ţări, şi cu siguranţă marile economii, vor putea beneficia de această bază”, a declarat ministrul pentru Sky News.

Citeşte şi: Preoţii iezuiţi au abuzat sexual zeci de minori în Chile – Black News

Potrivit canalului de televiziune, Paschal Donohoe a subliniat că ţara sa va menţine mulţi ani în continuare impozitul pe profitul companiilor la nivelul de 12,5%.

La iniţiativa Washingtonului, negocieri sunt în curs la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) cu scopul de a introduce un impozit minim pe profitul companiilor multinaţionale armonizat în diferite ţări.

Administraţia Biden le-a propus joi partenerilor săi din OCDE să stabilească la “cel puţin” 15% acest nivel, îndemnându la continuarea discuţiilor cu scopul de a fi “ambiţioşi” şi “de a majora această rată”.

Reforma îşi propune să pună capăt concurenţei fiscale dintre ţări.

Citeşte şi: Comisia Europeană îşi ÎNCHIDE jumătate din clădirile de birouri aflate la Bruxelles – Black News

Proiectul adus în discuţie de administraţia Biden intervine în timp ce preşedintele Statelor Unite încearcă să crească impozitele pe profit pentru a finanţa un plan masiv de investiţii.

OCDE, care reuneşte 36 de ţări, printre care Irlanda, îşi exprimase dorinţa de a obţine un acord global de principiu în cursul reuniunii miniştrilor de finanţe din G20, la 9 şi 10 iulie, apoi la o reuniune finală în octombrie.

Tags: impozitirlandaJoe BidenOrganizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)Paschal DonohoeSUA
Categorii: Diaspora