Irlanda salută ‘o zi foarte importantă’ şi acordul care garantează ABSENŢA frontierei cu Irlanda de Nord

Publicat:

Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a salutat ‘o zi foarte importantă’ în negocierile referitoare la Brexit, apreciind că acordul anunţat vineri dimineaţă la Bruxelles cu privire la trecerea la faza a doua a tratativelor între Londra şi Uniunea Europeană constituie ‘sfârşitul începutului negocierilor’, transmite AFP, potrivit agerpres. 

‘Nu este sfârşitul, ci sfârşitul începutului negocierilor’, a afirmat Varadkar într-o declaraţie de presă, subliniind că Dublinul va rămâne ‘vigilent în timpul fazei a doua’, care va stabili viitoarea relaţie între Marea Britanie şi UE.


Citeşte şi: Comisia Europeană recomandă trecerea la faza a doua a negocierilor cu Marea Britanie pentru Brexit

‘Am realizat tot ceea ce prevăzusem să realizăm în cursul fazei întâi. Avem asigurările şi garanţiile de care avem nevoie din partea Regatului Unit’, a declarat premierul irlandez.

‘Sunt convins că au fost realizate progrese suficiente în chestiunile irlandeze. Parametrii au fost fixaţi şi sunt buni’, a mai spus Varadkar, subliniind că nu va exista ‘nicio structură fizică’ la frontiera între ţara sa şi provincia britanică Irlanda de Nord. Frontiera a dispărut în urma Acordului de pace din 1998, care a pus capăt unei perioade de trei decenii de confruntări sângeroase între naţionaliştii şi unioniştii nord-irlandezi.

La rândul său, ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a salutat ‘un rezultat foarte bun pentru toată lume pe insula Irlanda’. ‘Acord încheiat! Irlanda sprijină ca negocierile pentru Brexit să treacă în faza a doua, acum că am obţinut garanţii pentru toţi pe insula Irlanda – protejând deplin GFA (Good Friday Agreement – Acordul din Vinerea Mare), procesul de pace, economia întregii insule şi asigurând că nu va exista frontieră pe insula Irlanda după Brexit’, a scris ministrul Coveney pe Twitter.

Arlene Foster, şefa partidului unionist nord-irlandez DUP (aliat al guvernului condus de Theresa May), care s-a opus unui acord ce părea pe punctul de a fi încheiat la începutul săptămânii, s-a declarat ‘fericită’ să constate ‘schimbări de fond’ aduse acordului, după anunţul de vineri de la Bruxelles.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.