X

Irlanda salută ‘o zi foarte importantă’ şi acordul care garantează ABSENŢA frontierei cu Irlanda de Nord

Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a salutat ‘o zi foarte importantă’ în negocierile referitoare la Brexit, apreciind că acordul anunţat vineri dimineaţă la Bruxelles cu privire la trecerea la faza a doua a tratativelor între Londra şi Uniunea Europeană constituie ‘sfârşitul începutului negocierilor’, transmite AFP, potrivit agerpres. 

‘Nu este sfârşitul, ci sfârşitul începutului negocierilor’, a afirmat Varadkar într-o declaraţie de presă, subliniind că Dublinul va rămâne ‘vigilent în timpul fazei a doua’, care va stabili viitoarea relaţie între Marea Britanie şi UE.

Citeşte şi: Comisia Europeană recomandă trecerea la faza a doua a negocierilor cu Marea Britanie pentru Brexit

‘Am realizat tot ceea ce prevăzusem să realizăm în cursul fazei întâi. Avem asigurările şi garanţiile de care avem nevoie din partea Regatului Unit’, a declarat premierul irlandez.

‘Sunt convins că au fost realizate progrese suficiente în chestiunile irlandeze. Parametrii au fost fixaţi şi sunt buni’, a mai spus Varadkar, subliniind că nu va exista ‘nicio structură fizică’ la frontiera între ţara sa şi provincia britanică Irlanda de Nord. Frontiera a dispărut în urma Acordului de pace din 1998, care a pus capăt unei perioade de trei decenii de confruntări sângeroase între naţionaliştii şi unioniştii nord-irlandezi.

La rândul său, ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a salutat ‘un rezultat foarte bun pentru toată lume pe insula Irlanda’. ‘Acord încheiat! Irlanda sprijină ca negocierile pentru Brexit să treacă în faza a doua, acum că am obţinut garanţii pentru toţi pe insula Irlanda – protejând deplin GFA (Good Friday Agreement – Acordul din Vinerea Mare), procesul de pace, economia întregii insule şi asigurând că nu va exista frontieră pe insula Irlanda după Brexit’, a scris ministrul Coveney pe Twitter.

Arlene Foster, şefa partidului unionist nord-irlandez DUP (aliat al guvernului condus de Theresa May), care s-a opus unui acord ce părea pe punctul de a fi încheiat la începutul săptămânii, s-a declarat ‘fericită’ să constate ‘schimbări de fond’ aduse acordului, după anunţul de vineri de la Bruxelles.

Tags: (Good Friday Agreement - Acordul din Vinerea MareArlene FosterbelfastbrexitDublinirlandairlanda de nordLeo Varadkarlondramarea britaniePartidul Democrat Unionist nord-irlandez (DUP)Simon CoveneyTheresa May
Categorii: Diaspora