Isaac Herzog îşi încheie vizita din Turcia cu o rugăciune în marea sinagogă din Istanbul

Publicat:

Preşedintele israelian Isaac Herzog s-a întâlnit joi cu membri ai comunităţii evreieşti din Turcia, la Istanbul, la o zi după întrevederea pe care a avut-o cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, calificată drept un punct de cotitură în relaţiile dintre cele două ţări, informează AFP, potrivit agerpres.

Herzog, primul şef al statului israelian care a întreprins o vizită în Turcia după 2007, a participat la o rugăciune cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti, rugându-se inclusiv “pentru Turcia şi preşedintele Erdogan”, în marea sinagogă Neve Shalom din Istanbul, în cartierul istoric Galata.


Citeşte şi: Comisie de anchetă a Parlamentului European cu privire la presupusa utilizare în UE a softului de spionaj Pegasus – Black News

“Procesul (vizita şi discuţiile cu Erdogan) este fără iluzii, însă reflectă interesele noastre strategice şi bilaterale”, a declarat Herzog înainte de a intra în sinagogă.

“Nu suntem de acord asupra tuturor lucrurilor (…), însă dorim să rezolvăm dezacordurile noastre cu respect reciproc şi bunăvoinţă”, a spus Herzog miercuri, în timpul unei conferinţe de presă comune cu Erdogan.

Sinagoga Neve Shalom, care găzduieşte de asemenea un muzeu al patrimoniului evreiesc, este un loc simbolic important pentru comunitatea evreiască din Turcia, care celebrează acolo căsătoriile şi toate evenimentele marcante.

“O sinagogă aparte, care a suferit în trecut”, a subliniat preşedintele israelian Herzog, evocând atentatele care au vizat-o în 1986 (22 de morţi), 1992 (un rănit) şi 2003.

În timpul Imperiului Otoman, Istanbul, pe atunci Constantinopol, a primit numeroşi evrei alungaţi din Spania în 1492 şi care au găsit în acest oraş un refugiu şi au fondat uneori dinastii prospere, până în 1930, când au devenit victime ale unor legi discriminatorii şi pogromurilor.

Aceşti “500 de ani” de viaţă comună sunt adesea scoşi în prim plan de autorităţile turce, chiar dacă statutul evreilor turci a fost uneori mai puţin egalitar decât a fost pretins.

Citeşte şi: WarnerMedia se alătură companiilor care abandonează Rusia – Black News

În prezent, circa 15.000 de evrei trăiesc în Turcia, majoritatea la Istanbul, comparativ cu 200.000 la începutul secolului al XX-lea.

Într-un comunicat, Alianţa Rabinilor din ţările musulmane a salutat vizita preşedintelui Herzog în Turcia şi întrevederea lui cu preşedintele Erdogan, ca un “mijloc de a apăra pacea regională, de a promova toleranţa şi înţelegerea reciprocă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.