X

Islanda îşi redeschide liceele şi universităţile

Vizate de prima etapă a ridicării restricţiilor în Islanda, liceele şi universităţile şi-au redeschis luni porţile după şapte săptămâni în care au fost închise, informează AFP, potrivit agerpres.

Filiala din Reykjavik a Universităţii Islandei, la care sunt înmatriculaţi 13.000 de studenţi, preconizează o revenire ”lină” la activitate, potrivit rectorului acestei instituţii, Jon Atli Benediktsson, intervievat de AFP, şi la fel vor proceda şi celelalte şase campusuri universitare din ţară.

Citeşte şi: Trump este optimist: ‘Vom avea un vaccin până la sfârşitul acestui an’

Dintre cele 38 de licee aflate pe teritoriul ţării, liceele profesionale sunt cele care, într-o primă etapă, îşi vor rechema elevii, în grupuri de mici.

În aceste instituţii, examenele de final de an presupun prezenţa fizică a elevilor, ceea ce nu este cazul liceelor cu profil general.

Astfel, cea mai mare parte a liceelor contactate de AFP nu îşi redeschid porţile şi menţin desfăşurarea cursurilor la distanţă pentru cele trei săptămâni care au mai rămas din anul şcolar, evitând problema dificilă a reorganizării claselor: păstrarea unei distanţe de doi metri şi respectarea limitei maxime în ceea ce priveşte numărul de persoane, măsuri care, în anumite spaţii, erau prea complicat de pus în practică.

Liceele vor organiza examenele finale exclusiv online.

Şcolile primare şi grădiniţele, care au rămas deschise, dar cu un program modificat, îşi vor relua funcţionarea normală de luni până pe 5 iunie, începutul vacanţei de vară.

Islanda a instituit o primă serie de măsuri pe 16 martie pentru a stăvili transmiterea COVID-19 pe teritoriul insulei, restricţii pe care le-a consolidat pe 24 martie.

Citeşte şi: Jair Bolsonaro îi îndeamnă pe brazilieni să NU respecte măsurile de izolare

În timp ce saloanele de coafură şi cabinetele stomatologice sunt autorizate să-şi reia activitatea de luni, piscinele, sălile de sport şi barurile vor rămâne în continuare închise.

Adunările publice sunt limitate la 50 de persoane, în comparaţie cu 20, limita actuală.

Acest stat izolat, de mici dimensiuni, situat în Atlanticul de Nord, cu o populaţie de 364.134 de locuitori au fost înregistrate oficial 1.799 de cazuri de infectări cu noul coronavirus şi zece decese de la începutul pandemiei, iar numărul noilor infectări zilnice variază între zero şi trei după data de 23 aprilie.

Tags: coronaviruscovid-19IslandaJon Atli BenediktssonliceeReykjavikuniversităţi
Categorii: Diaspora