X

Islanda. Negocierile conduse de Katrin Jakobsdottir pentru formarea noului guvern au eşuat

Negocierile cu privire la formarea unei coaliţii guvernamentale între Mişcarea Stânga-Verzii şi alte trei partide în urma alegerilor parlamentare din 28 octombrie desfăşurate în Islanda eu eşuat, a anunţat luni postul de radio public islandez RUV, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele islandez Gudni Johannesson a mandatat-o joi pe lidera Mişcării Stânga-Verzii, Katrin Jakobsdottir, cu formarea noului guvern, deşi formaţiunea acesteia s-a plasat pe locul al doilea în alegerile desfăşurate pe 28 octombrie.

Jakobsdottir a declarat luni pentru RUV că eşecul negocierilor pentru formarea unei coaliţii guvernamentale la Reykjavik constituie o enormă dezamăgire şi că se înregistraseră unele progrese în timpul discuţiilor.

Citeşte şi: Armata filipineză ÎL VÂNEAZĂ pe noul ‘emir’ al Statului Islamic în Asia de Sud-Est

Rezultatele scrutinului de la finalul lunii octombrie au arătat că o coaliţie condusă de Mişcarea Stânga-Verzii ar fi posibilă dacă aceasta şi-ar uni forţele cu social-democraţii, cu Partidul Progresist şi cu Partidul Piraţilor. O astfel de coaliţie ar dispune în parlament de 32 din numărul total de 63 de mandate.

Decizia preşedintelui Johannesson de a o mandata pe Katrin Jakobsdottir cu formarea noului guvern a reprezentat o lovitură pentru Partidul Independenţei – din care face parte premierul în exerciţiu Bjarni Benediktsson -, formaţiune care a dominat scena politică din Islanda timp de decenii, dar care nu a reuşit să obţină majoritatea în parlament.

Benediktsson a convocat în septembrie alegeri anticipate după mai puţin de un an de mandat, în urma unui scandal în care a fost implicat tatăl său şi care a determinat ieşirea de la guvernare a unuia din partidele din coaliţie.

Tags: alegeriBjarni BenediktssonGudni JohannessonguvernIslandaKatrin JakobsdottirReykjavik
Categorii: Diaspora