X

Islandezii, chemaţi la urne pentru alegeri legislative anticipate

Islandezii au fost chemaţi sâmbătă la urne pentru a vota în cadrul alegerilor legislative anticipate, care ar putea fi câştigate de o reprezentantă a stângii în faţa actualei puteri uzate de tot felul de scandaluri după criza din 2008, dar care îşi susţine bilanţul economic favorabil, informează AFP. 

Este pentru a patra oară când sunt convocate alegeri legislative după criza financiară din 2008, care a cufundat această naţiune nordică în marasm, a dezvăluit legături adesea tulburi între elitele politice şi cele economice, dar care a dat de asemenea naştere unei mişcări populare antisistem.

Nouă partide sunt în cursă, de la Partidul Independenţei (conservator, majoritatea aflată la sfârşit de mandat), până la mişcarea Stânga-Verzii, care îi atrage pe alegătorii hotărâţi să ceară redistribuirea egală a rezultatelor creşterii economice.

Lidera mişcării, Katrin Jakobsdottir, vrea să câştige potul cel mare. În jur de 40 de ani, aceasta se bucură de o imensă popularitate: aproape un islandez din doi o văd capabilă să preia funcţia de premier, un capital de încredere mult superior formaţiunii sale.

“Am făcut tot ce am putut. Însă ştim că alte provocări ne aşteaptă după alegeri”, a comentat ea modest după ce a strecurat buletinul în urnă.

Partidul Independenţei, care a participat la toate guvernele din 1980 până în prezent, exceptând perioada post-criză din 2009-2013, ar devansa mişcarea Stânga-Verzii, conform ultimelor sondaje. El ar urma, conform uzanţelor, să primească mandatul din partea preşedintelui republicii pentru a forma o majoritate.

Tags: alegeri anticipateIslandaKatrin JakobsdottirPartidul Independenteisondajeverzii
Categorii: Diaspora