X

Israel : Arheologii au descoperit un mozaic datând din epoca romană

Arheologii israelieni au prezentat joi un mozaic “rar şi frumos” datând din epoca romană şi descoperit în portul antic Cezareea, din nordul Israelului, relatează AFP.

Acest mozaic care datează din secolul al II-lea sau al III-lea secol î. Hr. are o lăţime de 3,5 metri şi o lungime de opt metri, a precizat Autoritatea israeliană a antichităţilor într-un comunicat, conform agerpres.

“Am descoperit un mozaic dintr-un edificiu roman vechi de 18 secole”, a declarat unul dintre responsabilii pentru cercetări de la situl Uzi Ad.

Citește și : UE vrea sancţiuni extinse către preşedintele venezuelean Nicolas Maduro

“Este un mozaic în culori de mare calitate, reprezentând trei personaje”, oameni înstăriţi îmbrăcaţi în togi, dintre care unul este reprezentat din faţă şi ceilalţi doi din profil, a precizat el.

“Mozaicuri de acest fel se mai găsesc numai în Cipru şi în nordul Siriei”, a adăugat arheologul. “Nu am mai găsit niciodată acest gen de mozaic de o asemenea calitate în Israel”, notează expertul.

Potrivit Autorităţii antichităţilor, acest mozaic se afla într-un edificiu public sau într-o casă privată.

“Dacă mozaicul făcea parte dintr-o proprietate privată, personajele reprezentate puteau fi proprietarii. Dacă era vorba despre un edificiu public, este posibil să fi fost vorba de donatori ai mozaicului sau de membri ai consiliului oraşului”, a adăugat instituţia.

Cezareea, situată la 50 km de Tel Aviv pe malul Mediteranei, a fost fondată în urmă cu 2030 de ani de Irod cel Mare, un rege numit de romani şi care domnea în provincia Iudeea.

Cezareea a fost unul dintre principalele oraşe romane din regiune până la cruciade. În prezent, vestigiile fostului oraş roman sunt vizitate de numeroşi turişti. De asemenea, aici se organizează frecvent concerte într-un teatru roman.

Tags: arheologiCezareeaCipruepoca romanămozaicsittel aviv
Categorii: Sinteze