X

Israel: Demonstraţii împotriva violenţelor asupra femeilor

Mii de femei israeliene au participat marţi la o grevă generală şi au manifestat în toată ţara pentru a protesta împotriva violenţelor cărora le cad victime femeile, cerând mai multe acţiuni şi resurse din partea statului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Greva a fost organizată după uciderea săptămâna trecută a două fete în vârstă de 13 şi 16 ani, numărul total al femeilor şi fetelor ucise anul acesta în Israel de bărbaţi din anturajul lor ajungând la 24, potrivit presei israeliene.

Citește și : Top 100 Forbes cele mai puternice femei din lume: Angela Merkel conduce pentru al optulea an consecutiv

Demonstraţii au avut loc în mai multe oraşe ale ţării, drumurile au fost blocate iar protestatarele au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor.

Un grup de persoane, majoritatea femei, s-au adunat lângă Ierusalim, pe un drum trasat cu vopsea roşie care reprezenta sângele victimelor.

‘Bibi, trezeşte-te, sângele nostru nu este lipsit de valoare’, au scandat protestatarele, adresându-se premierului Benjamin Netanyahu.

Duminică, premierul Netanyahu a anunţat crearea unui comitet pentru combaterea violenţei domestice, în timp ce vizita un adăpost pentru femeile abuzate. ‘Vom reuni comitetul’, a promis el, ‘pentru a oferi un viitor mai bun şi speranţă acestor femei’.

Citește și : O delegaţie a rebelilor houthi s-a deplasat în Suedia pentru negocieri de pace privind situația din Yemen

Cu toate acestea, membri ai opoziţiei au denunţat lipsa de finanţare pentru măsurile de combatere a violenţelor împotriva femeilor. ‘Totul este o chestiune de prioritate’, a declarat Ksenia Svetlova, deputată laburistă, în cadrul unei audieri parlamentare. Potrivit acesteia, guvernul nu a transferat cele 250 de milioane de shekeli (59 de milioane de euro) către programele deja existente. ‘Birourile de ajutor sunt în pragul falimentului’, a spus ea.

Un amplu protest este programat să aibă loc marţi seara la Tel Aviv.

Tags: barbatifemeigreva generalavictime
Categorii: Sinteze