Israel: Negocieri şi îngrijorări după victoria lui Netanyahu

Publicat:

Fostul prim-ministru israelian Benjamin Netanyahu, învingător în alegeri, a lansat negocieri cu aliaţii săi ultra-ortodocşi şi de extrema dreaptă în vederea formării noului guvern, care ar putea fi cel mai de dreapta din istoria Israelului, o perspectivă ce suscită îngrijorări la nivel internaţional şi local, notează AFP, potrivit agerpres.

‘Încotro se îndreaptă ei?’, titrează vineri Yediot Aharonot, cotidianul cel mai vândut în Israel, publicând portretele lui Benjamin Netanyahu, inculpat pentru corupţie, şi Itamar Ben Gvir, steaua în urcare a extremiştilor de dreapta.


Citeşte şi: Netanyahu REVINE şi consecinţele sunt SEISMICE – Black News

Cu 64 de mandate, blocul de dreapta condus de Netanyahu, premierul detronat de la putere în iunie 2021 după 12 ani de guvernare neîntreruptă, s-a plasat în frunte în urma alegerilor legislative de marţi.

Partidul Likud al lui Netanyahu a obţinut 32 de locuri, aliaţii săi ultra-ortodocşi 18, iar alianţa ‘Sionismul religios’ 14, un record pentru extrema dreaptă.

‘Va fi un guvern fără precedent’, anticipează în Yediot Aharonot comentatoarea politică Sima Kadmon. ‘Majoritatea portofoliilor importante vor fi în mâinile unor fanatici (…) Toată lume ştie că, dacă numai o fracţiune din ceea ce a fost promis se va pune în practică, va fi o ţară foarte diferită’, consideră ea.

Anunţarea joi seară a rezultatelor a survenit într-un context de intensificare a violenţelor israeliano-palestiniene.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi-a exprimat joi ‘profunda îngrijorare’ în faţa acestor violenţe şi a îndemnat părţile la dezescaladare.

Conform legii electorale din Israel, rezultatele definitive ale alegerilor îi vor fi transmise la 9 noiembrie preşedintelui Isaac Herzog, care îl va mandata oficial pe candidatul care a primit cele mai multe recomandări ale partidelor pentru a forma un guvern, după toate probabilităţile Netanyahu.

Acesta va avea la dispoziţie 42 de zile pentru a-şi alcătui echipa guvernamentală.

Conform presei locale, Netanyahu i-a încredinţat deja lui Yariv Levin, unul din apropiaţii săi, misiunea de a începe negocieri ce s-ar putea anunţa complicate, mai ales cu formaţiunea ‘Sionismul religios’.

Liderul acestui partid, Bezalel Smotrich, a indicat deja că îşi doreşte Ministerul Apărării, iar adjunctul său, Itamar Ben Gvir, pe cel al Securităţii Publice, două posturi cheie în avanscena conflictului israeliano-palestinian.

În tabăra ultra-ortodoxă, liderul partidului sefard Shass, Arieh Dery, revigorat de cele 11 mandate câştigate, vizează Ministerul Finanţelor sau Internele. Dery a fost găsit vinovat de fraudă fiscală în 2021, iar în trecut a fost închis pentru corupţie.

În opinia lui Shlomo Fischer, de la Jewish People Policy Institute din Ierusalim, Netanyahu este însă conştient că propulsarea acestor politicieni în funcţii cheie i-ar putea ‘deteriora’ relaţiile cu străinătatea.

Citeşte şi: Greta Thunberg: ‘Este timpul să transformăm sistemul capitalist opresiv și rasist al Occidentului! – Black News

‘El nu vrea ca Gvir şi Dery să conducă dansul. Este foarte prudent, nu vrea să-şi piardă legitimitatea internaţională (…) Ar putea încerca să-şi extindă coaliţia pentru a le minimiza influenţa’, spune Fischer pentru AFP.

În timp ce Ben Gvir îşi înmulţeşte chemările să se recurgă la forţă împotriva palestinienilor şi să ‘arătăm cine este stăpânul ‘ în Israel, SUA au declarat, după anunţul victoriei lui Netanyahu, că speră că ‘toţi responsabilii israelieni vor continua să împărtăşească valorile unei societăţi democratice şi purtătoare de toleranţă faţă de toată societatea civilă, în special grupurile minoritare’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.