Israel : Un poliţist israelian a fost condamnat la închisoare pentru uciderea unui adolescent palestinian

Publicat:

Justiţia israeliană a condamnat miercuri la nouă luni de închisoare cu executare şi alte şase luni cu suspendare un poliţist israelian pentru uciderea în 2014 a unui adolescent palestinian care nu părea să reprezinte un pericol, potrivit unor imagini înregistrate de camere de supraveghere video şi difuzate de televiziune, relatează AFP, conform agerpres.

Un tribunal din Ierusalim l-a găsit pe Ben Deri, 24 de ani, vinovat de ucidere prin neglijenţă. El a fost, de asemenea, condamnat să plătească 50.000 de şekeli (11.450 euro) familiei lui Nadim Nouwara, care a fost ucis când avea vârsta de 17 ani, pe 15 mai 2014, la Beitunia, în Cisiordania, la nord de Ierusalim.


Citește și : Aproape 30.000 de migranți africani au intrat în Turcia de la începutul anului (Suleyman Soylu)

Un alt adolescent a fost ucis în acelaşi loc în circumstanţe similare, la un interval de aproximativ o oră, iar un altul a fost grav rănit.

Ben Deri a fost judecat numai pentru moartea lui Nadim Nouwara. Acest lucru se explică prin faptul că familia celui de-al doilea adolescent ucis a renunţat să sesizeze justiţia israeliană în care nu avea încredere, potrivit filialei palestiniene a organizaţiei Defense for Children International, una dintre organizaţiile care au publicat imagini video cu incidentul.

Aceste imagini şi altele difuzate de postul american de televiziune CNN au contribuit la o reactualizare a evenimentelor, atunci când armata israeliană asigurase iniţial că nu a fost tras niciun foc de armă în acea zi. Imaginile au readus în atenţie acuzaţiile de utilizare excesivă a forţei, inclusiv împotriva copiilor, de către forţele israeliene împotriva palestinienilor.

Un responsabil al Defense for Children International Palestine, Ayed Abou Iqtaish, a apreciat că pedeapsa pronunţată miercuri este o sentinţă minimă. ‘Este aproape ceea ce primeşte un copil palestinian care aruncă cu pietre’, a declarat el pentru AFP.

Evenimentele au avut loc în timpul protestelor care marchează ‘Nakba’ ( ‘catastrofă’ în arabă) şi care reprezintă pentru palestinieni crearea Israelului în 1948 şi soarta a sute de mii de palestinieni aruncaţi pe drumuri în timpul primului război arabo-israelian care a urmat.

Beitunia a fost în acea zi teatrul unor lupte între tineri palestinieni care aruncau cu pietre şi forţe israeliene. Imagini difuzate de CNN în acea perioadă îl arată pe Nadim Nouwara aruncând o piatră spre forţele israeliene, care se aflau la o distanţă destul de mare pentru a fi în pericol.

Citește și : România şi Bulgaria sunt pregătite pentru o intrare imediată în spaţiul Schengen (Comisia LIBE a Parlamentului European)

Potrivit presei israeliene, poliţistul acuzat, membru al gărzii de frontieră – o unitate din cadrul poliţiei israeliene -, a susţinut în timpul procesului că a introdus în mod eronat muniţie reală în pistolul-mitralieră M-16 în locul proiectilelor folosite pentru dispersarea manifestaţiilor.

Gărzile de frontieră se confruntă în mod constant alături de armată cu manifestanţii palestinieni.

Instanţa israeliană acceptat un acord cu inculpatul prin care acesta a pledat vinovat, ţinând cont de faptul că Ben Deri a colaborat la anchetă şi nu a avut vreun antecedent.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.