X

Israel: Principalul adversar al lui Netanyahu îl acuză de corupţie în achiziţia unor submarine

Principalul adversar al lui Benjamin Netanyahu în alegerile de la 9 aprilie, fostul şef de stat-major Benny Gantz, l-a acuzat luni pe premierul israelian de implicare într-o vânzare de submarine pentru care a fost audiat fără să fie pus vreodată sub acuzare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Benny Gantz l-a acuzat pe premierul israelian într-o conferinţă de presă că a primit 16 milioane de shekeli (circa 3,9 milioane de euro) în urma vânzării de submarine prin intermediul unei societăţi legate de această achiziţie.

Citește și : Moscova recunoaște schimbarea denumirii fostului stat iugoslav Macedonia în Macedonia de Nord

În fruntea listei “Albastru-Alb”, Benny Gantz a lansat un apel la redeschiderea anchetei asupra acestei achiziţii de submarine germane, o vânzare în care unii apropiaţi ai lui Benjamin Netanyahu sunt suspectaţi de corupţie.

“Vom înfiinţa o comisie care va ancheta această afacere şi toate persoanele implicate”, a afirmat Benny Gantz.

Dosarul se referă la suspiciuni de presupusă corupţie în jurul vânzării de către Germania Israelului a unor submarine militare şi alte nave produse de gigantul industrial german ThyssenKrupp, pentru o sumă totală de circa două miliarde de dolari.

Benjamin Netanyahu nu a fost niciodată pus sub acuzare în această afacere, dar a fost audiat în cadrul anchetei.

Premierul luptă să rămână la putere în pofida ameninţării cu punerea sub acuzare pentru presupusă corupţie în alte trei afaceri.

Citește și : Incident armat la Utrecht: Serviciile speciale turce adună informaţii (Erdogan)

Lista Albastru-Alb” (centru-dreapta) era dată pe primul loc la legislativele de la 9 aprilie ca număr de locuri, în faţa partidului Likud (dreapta) al lui Netanyahu, dar un sondaj difuzat duminică seară la postul naţional de televiziune din Israel a plasat-o pe locul al doilea.

Tags: acuzareBenjamin NetanyahuBenny Gantzcoruptiepremier
Categorii: Sinteze