X

Israelul a deschis Esplanada Moscheilor după patru ore de acces interzis

Israelul a închis vineri timp de aproximativ patru ore accesul la Esplanada Moscheilor, situată în oraşul vechi, în partea de est a Ierusalimului (ocupată şi anexată de Israel din 1967), ca urmare a unor ciocniri între credincioşi palestinieni şi forţele de ordine israeliene după rugăciune, informează AFP, potrivit agerpres.

Accesul la acest sit, unde se află moscheea Al-Aqsa, al treilea loc sfânt al islamului, a fost restabilit în jurul orei locale 18:00 (15:00 GMT).

Citește și : Casa Albă: Preşedintele Donald Trump se declară deschis față de o vizită la Moscova

Potrivit poliţiei israeliene, confruntările au izbucnit după rugăciunea de vineri când ‘agresori au început să arunce focuri de artificii spre poliţie’.

Situl a fost evacuat şi forţele de ordine israeliene au procedat la arestări. Imagini video publicate de Waqf, autoritatea religioasă musulmană responsabilă de Esplanadă, arată poliţişti israelieni lansând grenade lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de palestinieni.

Esplanada Moscheilor sau Muntele Templului pentru evrei reprezintă un punct de fricţiune între palestinieni şi forţele de ordine israeliene.

Citește și : Grecia: Opoziţia acuză guvernul de aroganţă şi de eşec absolut în protecţia vieţilor umane după incendiile mortale

În iulie 2017, decizia israeliană de a instala detectoare de metale pentru a controla accesul pe Esplanadă a provocat ciocniri care au durat mai multe săptămâni.

Tags: Al-AqsaEsplanada Moscheilorierusalimisraelpalestinienirugăciune
Categorii: Sinteze