X

Israelul a început prima etapă de relaxare a interdicţiilor de circulaţie

Sute de copii în vârstă de până la şase ani merg din nou la grădiniţă în Israel, începând de duminică, prima zi lucrătoare a săptămânii în această ţară, relatează dpa, potrivit agerpres

Israelul a început prima etapă de relaxare a interdicţiilor de circulaţie impuse la nivel naţional din 18 septembrie. Copiii peste şase ani şi adolescenţii vor continua învăţământul online, de acasă, pe durata întregii etape.

Citește și : Rusia este înconjurată de crize. Să fie un semn că puterea lui Putin scade? (analiză)

Zeci de mii de elevi ultra-ortodocşi au revenit însă la şcolile primare religioase, după ce un rabin cunoscut a ordonat redeschiderea acestora, încălcând restricţiile guvernamentale. Rabinul Chaim Kanievsky a sfidat ordinele guvernului şi în timpul primei perioade de interzicere a circulaţiei în Israel, în martie, ţinând deschise şcolile ultra-ortodoxe şi susţinând că coronavirusul poate fi combătut prin evitarea bârfelor şi calomniilor şi punând nevoile celorlalţi mai presus de cele proprii.

Kanievsky, în vârstă de 92 de ani, s-a îmbolnăvit de COVID-19, dar a continuat să lucreze la domiciliul său dintr-o suburbia ultrareligioasă Bnei Brak de lângă Tel Aviv. Ulterior, el şi-a schimbat radical poziţia şi a decretat că oricine nu respectă instrucţiunile ministerului sănătăţii este în situaţia cuiva care urmăreşte să comită o crimă. Săptămâna trecută, el s-a răzgândit din nou, după eşecul unor negocieri cu guvernul.

Citește și : Poziția lui Biden în sondaje duce la creșterea acțiunilor companiilor producătoare de arme

Ministrul educaţiei, Zeev Elkin, le-a cerut ultra-ortodocşilor să respecte legea, dar a recunoscut la postul de radio al armatei israeliene că statul nu poate impune regulile ‘în orice colţişor’.

Tags: circulațiegradinitainterdictiiisraelonlinerelaxare
Categorii: Sinteze