X

Israelul a lichidat aproape toată conducerea militară a Hamas, în aproape zece luni

Israelul a lichidat aproape toată conducerea militară a Hamas, în aproape zece luni

În aproape zece luni de când Israelul a declarat război grupării islamiste palestiniene Hamas, Israelul a lichidat mai multe personalități de rang înalt ale organizației, inclusiv pe șeful său militar, potrivit armatei israeliene, relatează Newsweek.

Estimările făcute pe baza declarațiilor unor surse din armata israeliană sugerează că până la 80% din conducerea superioară a facțiunii armate Hamas a fost eliminată, a subliniat Burcu Ozcelik, cercetător senior pentru securitatea  Orientului Mijlociu la centrul de reflecție Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI), potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Joi, armata israeliană a anunțat că Mohammed Deif, șeful aripii militare a Hamas (Brigăzile al-Qassam), a fost ucis într-un atac „precis, țintit” asupra unui complex din orașul sudic Khan Yunis din Fâșia Gaza, la mijlocul lunii iulie.

„În urma unei evaluări a serviciilor de informații, se poate confirma că Mohammed Deif a fost eliminat în bombardament”, a transmis armata israeliană într-un comunicat. Hamas nu a comentat informația.

Israelul a declarat la momentul acelui atac că l-a ucis pe Rafa’a Salameh, comandantul Brigăzii Khan Yunis a mișcării Hamas.

Comandantul adjunct al Brigăzilor al-Qassam, Marwan Issa, a murit într-un atac aerian în martie, în timp ce comandantul fondator al aripii militare a Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis într-o explozie în Liban în ianuarie.

Israelul a eliminat patru din cinci comandanți de rang înalt ai Brigăzii al-Qassam, a notat Ozcelik, plus aproximativ 15.000-20.000 de luptători Hamas.

„Proporția militară este de obicei de un mort la trei răniți, ceea ce, potrivit calculelor israeliene, înseamnă că un număr semnificativ din forța de luptă a Hamas a fost destructurat, numeroși luptători fiind capturați și duși în închisorile israeliene”, a explicat Ozcelik pentru Newsweek.

Israelul poartă un război împotriva Hamas – desemnată organizație teroristă de SUA – din 7 octombrie, când gruparea a efectuat un atac fără precedent asupra Israelului, soldat cu moartea a aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili. Peste 200 de persoane au fost luate ostatice și peste 100 sunt încă captive, dintre care circa o treime sunt presupuse moarte.

Israelul a promis că va eradica Hamas, lansând o campanie necruțătoare de bombardamente aeriene asupra Fâșiei Gaza, dens populată, urmată de operațiuni terestre intensive. Războiul a ucis aproape 40.000 de palestinieni începând din octombrie, potrivit autorităților de sănătate din Gaza, conduse de Hamas. Eforturile de a asigura o încetare a focului au eșuat până acum.

Armata israeliană afirmă că e decisă să distrugă lanțul de comandă al Hamas, să-i distrugă infrastructură, precum sutele de kilometri de tuneluri subterane care șerpuiesc sub orașele din Gaza,  și să-i ucidă  pe agenții Hamas.

Potrivit experților, eliminarea conducerii grupării este o tactică menită să toace mărunt Hamas până când organizația nu va putea funcționa eficient, silind-o în cele din urmă să accepte condiții nefavorabile de încetare a focului și să returneze ostaticii rămași.

Alături de aripa militară, ramurile politice și diplomatice sunt incluse în componența Hamas. Ultimele două au operat în mare măsură în afara enclavei palestiniene Gaza, a notat Ozceli.

Israelul l-a descris pe Deif drept al doilea la comanda Hamas în Fâșia Gaza, unul dintre cei care „au inițiat, planificat și executat masacrul din 7 octombrie”. Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că moartea lui Deif „reflectă faptul că Hamas se dezintegrează și că teroriștii Hamas fie se vor preda, fie vor fi eliminați”.

Confirmarea morții lui Deif vine la o zi după ce Hamas a declarat că Ismail Haniyeh, liderul politic al organizației, a fost ucis împreună cu garda sa de corp într-o lovitură israeliană la Teheran. Deif și Haniyeh au fost doi dintre cei mai înalți comandanți ai Hamas.

Cu doar câteva ore mai devreme, armata israeliană anunța că l-a ucis pe Fuad Shukr, un comandant superior al grupării militante și partidului politic Hezbollah din Liban, susținut de Iran. Hezbollah și Israel au fost implicate în schimburi frecvente de focuri la granița de nord a Israelului din octombrie, când Hezbollah și-a declarat solidaritatea cu Hamas.

Moartea lui Haniyeh este „o lovitură pentru organizație datorită rețelei sale de contacte diplomatice în străinătate și a rolului său central în strângerea de fonduri pentru a sprijini operațiunile Hamas și ecosistemul său de alianțe în locuri precum Qatar și Turcia”, a explicat Ozcelik.

Vizarea liderilor aripii armate și ai facțiunii politice poate avea un impact mai mare decât eliminarea sistemelor de arme individuale, a apreciat Beni Sabti, cercetător la Institutul pentru Studii de Securitate Națională, un centru de reflecție israelian.

Vizarea liderilor militari, o prioritate

Este o prioritate să țintim „mințile mai importante din spatele organizației”, obligând comandanții mai puțin experimentați sau capabili să preia conducerea, a declarat Sabti pentru Newsweek. Numai că Hamas a învățat de-a lungul anilor să se adapteze și are o structură relativ plată, care oferă un număr mare de comandanți, a adăugat el.

„Acum, toți ochii sunt pe Yahya Sinwar”, a spus Ozcelik.

Sinwar, cel mai înalt oficial oficial al Hamas din Gaza, care a petrecut mai bine de două decenii în închisoare în Israel, se află în fruntea listei de ținte prioritare a Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF).

Yahya Sinwar este acum liderul de facto al Hamas, spun experții

„Tipul pe care israelienii vor acum să-l prindă și pe care probabil îl vor lovi în cele din urmă este Sinwar, care se află într-un tunel, probabil undeva în Gaza, încă la conducerea lucrurilor în Gaza”, a declarat colaboratorul ABC News Stephen Ganyard, un colonel în rezervă și fost secretar adjunct al Departamentului de Stat al SUA.

Asasinarea liderilor Hamas a făcut din Sinwar singurul lider al Hamas, într-un moment în care aveau loc negocieri cu participarea Casei Albă în vederea obținerii unui acord de încetare a focului în Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni rămași, a explicat Ganyard.

„Deci Sinwar este ținta”, a subliniat el. „Fie că unul dintre agenții politici este sau nu eliminat, ei pot continua negocierile, pentru că, în final, Sinwar va trebui să-și dea acordul în privința oricăror negocieri care vor avea loc.”

Ganyard a explicat că se așteaptă ca asasinarea lui Haniyeh să pună pe pauză  negocierile de încetare a focului dintre Israel și Hamas, în timp ce Iranul decide cum să riposteze pentru moartea lui Haniyeh pe teritoriul său.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

„Cel care va lua în cele din urmă deciziile este Sinwar. El este cel care va trebui să fie de acord cu orice fel de negocieri de pace cu israelienii”, a subliniat el.

Într-un interviu acordat ABC News în decembrie, Michael Koubi, fost ofițer în cadrul Shin Bet, organizația de securitate internă a Israelului, a declarat că l-a interogat pe Sinwar, în timp ce acesta era deținut, preț de mai mult de 150 de ore.

Koubi l-a descris pe Sinwar ca fiind un individ „dur”, lipsit de emoții, dar „nu un psihopat”.

Koubi a explicat pentru ABC News că Sinwar – supranumit „măcelarul din Khan Younis”, orașul din Gaza din care provine – s-a lăudat în timpul interogatoriilor sale că a ucis informatori palestinieni suspecți cu „o lamă de ras” și „o macetă”.

În 2017, la șase ani de la eliberarea sa dintr-o închisoare israeliană, Sinwar a fost ales șef general al Hamas în Fâșia Gaza.

În viziunea expertului, Ideologia lui Sinwar și ura îndelungată față de Israel au fost factorii care l-au motivat să atace această țară pe 7 octombrie.

În urma atacului asupra Israelului, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat pe 6 decembrie că este „doar o chestiune de timp” până când Sinwar va fi găsit. Liderii militari israelieni l-au descris drept „un cadavru umblător”.

„Vrea să moară ca un erou al mahalalei, ca un erou al Hamas, ca un erou al poporului din Gaza”, a subliniat expertul în legătură cu singurul lider Hamas care a rămas în viață.

Tags: Burcu Ozcelikhamasisraelrazboi
Externe