X

Israelul a testat noul sistem de rachete Arrow 3 – FOTO

Israelul a testat cu succes marţi sistemul de rachete Arrow 3 (Săgeată), menit să intercepteze rachete balistice în afara atmosferei, informează Haaretz, potrivit agerpres, citând un comunicat al Ministerului Apărării israelian.

Testul a fost realizat în centrul Israelului în cooperare cu Agenţia americană pentru apărare antirachetă (MDA) şi este primul care a presupus ca sistemul Arrow să intercepteze o ţintă. Israelul a efectuat un prim test reuşit al sistemului Arrow 3 anul trecut, dar fără a utiliza o ţintă reală, notează Haaretz.

Citește și: Cutremure puternice succesive în Indonezia

Arrow 3 este considerat “următoarea generaţie” de sisteme defensive, capabile să atace ţinte de la distanţe mari şi la o viteză mult mai mare. În prezent forţele israeliene folosesc sistemul Arrow 2, iar din ianuarie 2017 şi o versiune mai veche a Arrow 3. Noul sistem în curs de testare va permite armatei să răspundă unor scenarii mai complexe, scrie Haaretz.

Testul are loc după ce duminică seara Israelul a atacat obiective iraniene din Siria, la câteva ore după ce sistemul israelian Iron Dome (Domul de fier) a interceptat o rachetă care fusese lansată din Siria ca răspuns la un atac asupra unui aeroport în sudul ţării, atac atribuit Israelului.


Citește și: ELN cere garanții pentru liderii săi din Cuba

Potrivit autorităţilor militare ruse, patru soldaţi sirieni au fost ucişi şi şase răniţi în atac, iar apărarea aeriană siriană a distrus peste 30 de rachete şi proiectile. Observatorul sirian pentru drepturile omului a indicat în schimb că raidul israelian s-a soldat cu 11 morţi, dintre care doar doi sirieni.

Un purtător de cuvânt militar israelian a declarat, citat de Haaretz, că forţe iraniene au lansat duminică un atac împotriva Israelului, cu o rachetă sol-sol de producţie iraniană. Atacul a avut ca ţintă Platoul Golan şi zone civile, cu intenţia de a lovi civili, şi a fost realizat de militari iranieni şi nu de miliţii locale, a menţionat Ronen Manelis.

Tags: Agenţia americană pentru apărare antirachetă (MDA)Arrow 3Iron Dome (Domul de fier)israelrachete balistice
Categorii: Sinteze