Israelul anunţă că va legaliza nouă colonii din Cisiordania

Publicat:

Cabinetul de securitate al Israelului a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că va legaliza nouă colonii din Cisiordania ocupată, după o serie de atacuri în Ierusalimul de Est, dintre care unul a făcut trei morţi vineri, scrie AFP, potrivit agerpres.

“Ca răspuns la atacurile teroriste mortale de la Ierusalim, cabinetul politic şi de securitate a decis în unanimitate să legalizeze nouă colonii din Iudeea-Samaria”, denumirea folosită de Israel pentru a desemna Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel, a indicat un comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu.


Citeşte şi: Bilanțul cutremurului depășește 33.000 de morți în Turcia și Siria – Black News

“Aceste colonii există de mulţi ani, unele dintre ele de zeci de ani”, a continuat documentul. Acestea, aşa-zise “sălbatice”, au fost construite fără autorizaţia guvernului israelian.

“În plus, Consiliul superior de planificare al administraţiei civile, se va întruni în zilele următoare pentru a aproba construcţia de noi locuinţe în aşezările existente din Iudeea-Samaria”, se spune în text.

“Cabinetul de securitate a adoptat alte măsuri în cadrul luptei hotărâte împotriva terorismului”, în special întărirea prezenţei forţelor de securitate la Ierusalim, a continuat documentul.

Anterior, în cursul unei şedinţe a guvernului, Benjamin Netanyahu a anunţat că doreşte “să consolideze colonizarea”, ilegală conform dreptului internaţional.

Peste 475.000 de israelieni locuiesc în coloniile din Cisiordania, unde trăiesc 2,8 milioane de palestinieni.

Netanyahu a anunţat, de asemenea, că guvernul său doreşte să depună în Knesset (parlamentul israelian) săptămâna aceasta o lege pentru “retragerea cetăţeniei (israeliene) şi expulzarea teroriştilor”.

Aceste măsuri se aplică arabilor israelieni (descendenţi ai palestinienilor care au rămas pe pământul lor după crearea statului Israel în 1948), precum şi palestinienilor cu statut de rezidenţi ai Ierusalimului de Est.

Acest anunţ a fost făcut în contextul unei explozii a violenţelor israeliano-palestiniene.

Vineri, un palestinian a ucis trei israelieni, dintre care doi copii, într-un atac care a avut loc în Ramot, un cartier cu locuinţe evreieşti din Ierusalimul de Est – parte a Oraşului Sfânt anexată de Israel.

Citește și : Zeci de persoane au fost arestate pentru comiterea de jafuri şi furturi în opt provincii sinistrate ale Turciei

Duminică, forţele israeliene au ucis un adolescent palestinian într-un raid al armatei în nordul Cisiordaniei.

De la începutul anului, conflictul israeliano-palestinian a costat viaţa a cel puţin 46 de palestinieni (printre care combatanţi şi civili, unii minori), nouă civili israelieni (dintre care trei minori) şi a unei ucrainene, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor surse oficiale israeliene şi palestiniene. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.