Israelul ‘aplaudă’ interzicerea totală a Hezbollahului în Marea Britanie

Publicat:

Ministrul israelian al afacerilor externe Israel Katz (foto) a salutat luni decizia guvernului britanic de a considera mişcarea şiită libaneză Hezbollah în totalitate ca o organizaţie “teroristă” şi nu numai aripa sa militară, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Responsabilii israelieni au cerut Naţiunilor Unite şi Uniunii Europene să le urmeze exemplul.


Vezi şi: India a bombardat ţinte islamiste din Pakistan – FOTO

“Aş dori să felicit guvernul britanic pentru decizia sa de a declara Hezbollahul în totalitate o organizaţie teroristă”, a declarat Katz pe Twitter. “Când mă voi întâlni cu secretarul general al ONU la New York săptămâna viitoare, voi sublinia necesitatea ca instituţiile ONU să adopte o rezoluţie similară”, a adăugat el.

Ministrul de interne britanic Sajid Javid a anunţat într-un comunicat că, având în vedere acţiunile destabilizatoare – potrivit Londrei – ale Hezbollahului în Orientul Mijlociu, Regatul Unit “nu mai poate face distincţia între aripa militară, deja interzisă, şi partidul politic” Hezbollah.

“Din acest motiv, am luat decizia de a interzice grupul în totalitate”, a adăugat el.

Hezbollahul este aliatul Iranului şi, la fel ca acesta, unul dintre marii inamici ai Israelului. Israelul declară că a bombardat sute de ţinte Hezbollah, dar şi ale Iranului în Siria vecină în ultimii ani.

Ultima confruntare majoră între Hezbollah şi Israel a avut loc în 2006, când 33 de zile de război au ucis 1.200 de libanezi şi 160 de israelieni fără a neutraliza mişcarea şiită, vizată după răpirea a doi soldaţi israelieni.

Citeşte şi: Reforma Constituţiei cubaneze a fost aprobată prin referendum

Distincţia dintre aripile politică şi militară este “artificială, ambele fiind controlate şi sprijinite de Iran”, a declarat Danny Danon, ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite. Această distincţie permite Hezbollahului “să strângă fonduri pe teritoriul european”, a adăugat el într-un comunicat.

Hezbollahul este considerat o organizaţie teroristă de Israel şi Statele Unite, dar numai aripa sa militară este clasificată ca atare de Uniunea Europeană.

Ministrul israelian al securităţii publice Gilad Erdan a cerut UE să urmeze exemplul guvernului britanic. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.