X

Israelul ‘aplaudă’ interzicerea totală a Hezbollahului în Marea Britanie

Ministrul israelian al afacerilor externe Israel Katz (foto) a salutat luni decizia guvernului britanic de a considera mişcarea şiită libaneză Hezbollah în totalitate ca o organizaţie “teroristă” şi nu numai aripa sa militară, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Responsabilii israelieni au cerut Naţiunilor Unite şi Uniunii Europene să le urmeze exemplul.

Vezi şi: India a bombardat ţinte islamiste din Pakistan – FOTO

“Aş dori să felicit guvernul britanic pentru decizia sa de a declara Hezbollahul în totalitate o organizaţie teroristă”, a declarat Katz pe Twitter. “Când mă voi întâlni cu secretarul general al ONU la New York săptămâna viitoare, voi sublinia necesitatea ca instituţiile ONU să adopte o rezoluţie similară”, a adăugat el.

Ministrul de interne britanic Sajid Javid a anunţat într-un comunicat că, având în vedere acţiunile destabilizatoare – potrivit Londrei – ale Hezbollahului în Orientul Mijlociu, Regatul Unit “nu mai poate face distincţia între aripa militară, deja interzisă, şi partidul politic” Hezbollah.

“Din acest motiv, am luat decizia de a interzice grupul în totalitate”, a adăugat el.

Hezbollahul este aliatul Iranului şi, la fel ca acesta, unul dintre marii inamici ai Israelului. Israelul declară că a bombardat sute de ţinte Hezbollah, dar şi ale Iranului în Siria vecină în ultimii ani.

Ultima confruntare majoră între Hezbollah şi Israel a avut loc în 2006, când 33 de zile de război au ucis 1.200 de libanezi şi 160 de israelieni fără a neutraliza mişcarea şiită, vizată după răpirea a doi soldaţi israelieni.

Citeşte şi: Reforma Constituţiei cubaneze a fost aprobată prin referendum

Distincţia dintre aripile politică şi militară este “artificială, ambele fiind controlate şi sprijinite de Iran”, a declarat Danny Danon, ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite. Această distincţie permite Hezbollahului “să strângă fonduri pe teritoriul european”, a adăugat el într-un comunicat.

Hezbollahul este considerat o organizaţie teroristă de Israel şi Statele Unite, dar numai aripa sa militară este clasificată ca atare de Uniunea Europeană.

Ministrul israelian al securităţii publice Gilad Erdan a cerut UE să urmeze exemplul guvernului britanic. 

Tags: Danny DanonHezbollahisraelIsrael Katzmarea britanieSajid Javid
Categorii: DiasporaSinteze