X

Israelul aprobă construirea a 2.342 de locuinţe în colonii

Autorităţile israeliene au aprobat construirea a 2.342 de noi locuinţe în coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate, a anunţat joi organizaţia neguvernamentale israeliană ‘Peace Now’ (‘Pace Acum’), care urmăreşte îndeaproape acest dosar spinos, transmite AFP, potrivit agerpres.

Construirea locuinţelor a fost aprobată de Înaltul Comitet de planificare al autorităţii civile israeliene într-o reuniune din 10 octombrie, însă detaliile nu au fost făcute publice până acum, a precizat Peace Now, care a reuşit să consulte procesul-verbal al şedinţei.

Citește și : CJUE condamnă Ungaria, Polonia şi Cehia pentru refuzul cotelor de migranţi

A fost aprobată construirea a 182 de locuinţe în fosta colonie ilegală Mevoot Yericho, în apropiere de Ierihon, în Cisiordania, care a fost introdusă în legalitate de guvernul condus de Benjamin Netanyahu, cu două zile înainte de alegerile legislative din septembrie.

Netanyahu, a cărui supravieţuire politică este ameninţată în urma scrutinului fără un învingător clar, încercase să atragă voturile electoratului din coloniile evreieşti şi promisese anexarea celei mai mari părţi a Văii Iordanului dacă urma să fie reales.

Autorităţile au mai dat undă verde pentru ridicarea a 382 de locuinţe la Dolev, o altă colonie în Cisiordania ocupată, concretizând astfel anunţul făcut de Netanyahu după uciderea tinerei israeliene Rina Schnerb în august, într-un atac cu bombă artizanală.

Colonizarea de către Israel a Cisiordaniei ocupate şi a Ierusalimului de Est anexat a continuat sub toate guvernele israeliene după 1967.

Citește și : Operaţiunea ‘Kayla Mueller’, numele de cod pentru uciderea lui al-Baghdadi

Mai mult de 630.000 de colonişti israelieni trăiesc în condiţii adesea conflictuale alături de 3 milioane de palestinieni în aceste teritorii.

Colonizarea s-a accelerat în ultimii ani sub impulsul premierului Benjamin Netanyahu şi al aliatului său de la Washington, preşedintele american Donald Trump.

Tags: alegeriBenjamin NetanyahucisiordaniaDolevlocuinteMevoot YerichoPeace Nowwashington
Categorii: Sinteze