Israelul ar fi plantat explozibili în 5.000 de pagere ale Hezbollah

Publicat:

Israelul ar fi plantat explozibili în 5.000 de pagere ale Hezbollah

Agenţia israeliană de spionaj Mossad ar fi plantat explozibili în interiorul a 5.000 de pagere importate de gruparea libaneză Hezbollah cu câteva luni înainte de exploziile de marţi, au declarat pentru Reuters o sursă de securitate libaneză de rang înalt şi încă o sursă, potrivit stiripesurse.ro.

Operaţiunea a reprezentat o breşă de securitate fără precedent în cadrul grupării Hezbollah, ceea ce a dus la explodarea a mii de pagere în Liban, omorând nouă persoane şi rănind alte aproape 3.000, între care combatanţi ai grupării şi trimisul Iranului la Beirut.

Citeşte şi: Cel mai ţintit atac din istorie! Pagerele libanezilor AU EXPLODAT din senin (VIDEO)! Sunt mulţi morţi şi mii de răniţi! – Stiripesurse.md


Sursa libaneză din domeniul securităţii a declarat că pagerele proveneau de la firma Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, însă compania a precizat într-un comunicat că nu ea a fabricat aparatele. Acestea au fost fabricate de o companie numită BAC, care deţine o licenţă de utilizare a mărcii sale, a indicat Gold Apollo, fără să ofere mai multe detalii.

Israelul ar fi plantat explozibili în 5.000 de pagere ale Hezbollah

Hezbollahul, susţinut de Iran, a ameninţat cu represalii împotriva Israelului, dar responsabilii militari ai grupării au refuzat să comenteze cu privire la exploziile de marţi.

Într-un comunicat, Hezbollah a declarat miercuri că “rezistenţa va continua şi astăzi, ca în orice altă zi, precum şi operaţiunile de sprijinire a Gazei, poporului său şi a rezistenţei acestuia, iar inamicul criminal (Israelul) ar trebui să se aştepte la o cale separată de pedeapsă ca răspuns la masacrul de marţi”.

Detonarea pagerelor pare să fi fost pregătită de mai multe luni, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Sursa de securitate de rang înalt libaneză a afirmat că gruparea şiită a comandat 5.000 de pagere de la Gold Apollo, despre care unele surse afirmă că au fost introduse în ţară mai devreme în cursul acestui an.

Israelul ar fi plantat explozibili în 5.000 de pagere ale Hezbollah

Fondatorul Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, a declarat că pagerele implicate în explozii au fost fabricate de o companie din Europa care avea dreptul de a utiliza marca firmei, al cărei nume nu l-a putut confirma pe moment. Într-un comunicat, compania a indicat că BAC este firma, dar Hsu a refuzat să comenteze în ce ţara se află aceasta.

“Produsul nu era al nostru. Doar că avea marca noastră pe el”, a declarat Hsu presei miercuri, la birourile companiei în oraşul New Taipei, din nordul Taiwanului.

Ulterior, Gold Apollo a precizat telefonic pentru DPA că pagerele au fost proiectate şi fabricate de o societate cu sediul în Ungaria, numind-o BAC. Gold Apollo nu a precizat unde a fabricat BAC dispozitivele.

Înalta sursă de securitate libaneză a identificat o fotografie cu modelul respectiv de pager, un AP924, care, la fel ca alte aparate de telecomunicaţii fără fir, primeşte şi afişează mesaje numerice sau text, dar nu poate efectua apeluri telefonice.

Israelul ar fi plantat explozibili în 5.000 de pagere ale Hezbollah

În comunicatul său, Gold Apollo susţine că modelul AR-924 a fost produs şi vândut de BAC.

“Noi furnizăm doar autorizaţia de utilizare a mării comerciale şi nu avem nicio implicare în proiectarea sau fabricarea acestui produs”, se arată în comunicat.

Combatanţii Hezbollah au folosit pagerul ca mijloc de comunicare cu grad scăzut de tehnologizare (low-tech) în încercarea de a evita localizarea din partea israelienilor, au declarat două surse familiare cu operaţiunile grupării pentru Reuters.

Sursa de securitate libaneză de rang înalt susţine că dispozitivele au fost modificate de serviciul de spionaj al Israelului “la nivel de producţie”.

Israelul ar fi plantat explozibili în 5.000 de pagere ale Hezbollah

“Mossadul a introdus o cartelă în interiorul aparatului cu material exploziv recepţionând un cod. Aceasta este foarte greu de detectat indiferent de mijloace. Indiferent de dispozitiv sau scanner”, a declarat sursa, care adaugă faptul că 3.000 de pagere au explodat atunci când le-a fost trimis un mesaj codificat, activând simultan explozibilii.

O altă sursă din securitatea libaneză a declarat pentru Reuters că până la trei grame de explozibil au fost ascunse în noile pagere şi au fost “nedetectate” atât de mult timp.

Fondatorul Gold Apollo a declarat că nu ştie cum ar fi putut fi manipulate pagerele ca să explodeze.

Israelul ar fi plantat explozibili în 5.000 de pagere ale Hezbollah

Oficialii israelieni nu au răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Imaginile pagerelor distruse analizate de Reuters au arătat un format şi autocolante pe spate care corespundeau pagerelor produse de Gold Apollo.

Atacul a şocat Hezbollah, ai cărui numeroşi luptători – la fel ca alte persoane – au fost mutilaţi, grav răniţi şi spitalizaţi sau chiar au decedat.

Un oficial al Hezbollah a declarat, sub rezerva anonimatului, că exploziile au reprezentat “cea mai mare breşă de securitate” în cadrul grupării de la izbucnirea conflictului în Fâşia Gaza între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, aliat al Hezbollah, la 7 octombrie.

Israelul ar fi plantat explozibili în 5.000 de pagere ale Hezbollah

“Este fără doar şi poate cel mai mare eşec de contrainformaţii pe care Hezbollah l-a avut în ultimele decenii”, susţine la rândul său Jonathan Panikoff, fost responsabil de informaţii al guvernului SUA pentru Orientul Mijlociu.

Hezbollah întocmise în februarie un plan de război care urmărea să elimine lacunele din infrastructura de informaţii a grupării, după ce aproape 170 de combatanţi ai săi fuseseră ucişi în lovituri israeliene ţintite asupra Libanului, inclusiv un comandant de rang înalt şi un oficial de top al Hamas la Beirut.

Într-un discurs televizat la 13 februarie, secretarul general al grupării, Hassan Nasrallah, i-a avertizat cu severitate pe susţinătorii săi că telefoanele lor sunt mai periculoase decât spionii israelieni, spunându-le că ar trebui să le spargă, să le îngroape sau să le închidă într-o cutie de fier.

Israelul ar fi plantat explozibili în 5.000 de pagere ale Hezbollah

În loc, gruparea a ales să distribuie pagere membrilor Hezbollah din diferitele ramuri – de la luptători la medici care lucrează în serviciile sale de asistenţă.

Incidentul survine într-un moment în care tensiunile între Israel şi Hezbollah, angajate în tiruri transfrontaliere de la izbucnirea conflictului în Gaza, în octombrie anul trecut, sunt tot mai îngrijorătoare.

În timp ce războiul din Gaza a fost principala preocupare a Israelului de la atacul din 7 octombrie al comandourilor Hamas, situaţia precară de-a lungul frontierei de nord a Israelului cu Libanul a alimentat temeri legate de un conflict regional care ar putea implica SUA şi Iranul, notează Reuters.

Hezbollah a declarat că nu caută un război mai extins, dar că va lupta dacă Israelul lansează ostilităţile.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, i-a transmis luni omologului său american, Lloyd Austin, că se închide fereastra pentru o soluţie diplomatică la conflictul cu mişcarea Hezbollah susţinută de Iran în sudul Libanului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu: ‘Am început curățarea sistemului de justiție și nu ne putem opri la jumătate de drum’

Maia Sandu: 'Am început curățarea sistemului de justiție și nu ne putem opri la jumătate de drum' Președinta Maia Sandu continuă raportul său public privind...

Ministerul Energiei: informațiile despre majorarea tarifului la gazele naturale și sistarea furnizării de gaze în anumite intervale de timp sunt false

Ministerul Energiei: informațiile despre majorarea tarifului la gazele naturale și sistarea furnizării de gaze în anumite intervale de timp sunt false Ministerul Energiei a atenționat...

Și fostul primar de Bălți este oficial candidat la prezidențiale

Și fostul primar de Bălți este oficial candidat la prezidențiale Fostul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi, a fost înregistrat la Comisia Electorală Centrală (CEC)...

Aresturi multiple. Operațiune comună a polițiștilor moldoveni și români

Arestări multiple. Operațiune comună a polițiștilor moldoveni și români Mai multe persoane au fost arestate pentru efectuarea de operațiuni cu psihoactive, anunță Inspectoratul General de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.