Israelul VA ATACA Iranul, dacă Teheranul are de gând să producă arme nucleare

Publicat:

Israelul este dispus să recurgă la acţiune militară pentru a se asigura că Iranul nu va dobândi niciodată arme nucleare, a indicat joi ministrul israelian al serviciilor de informaţii, Israel Katz, aflat în Japonia pentru a căuta susţinere pentru linia mai dură adoptată de preşedintele american Donald Trump împotriva Teheranului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Dacă eforturile internaţionale conduse în aceste zile de către preşedintele american Trump nu vor ajuta să stopăm Iranul să dobândească capabilităţi nucleare, Israelul va acţiona militar de unul singur’, a declarat Katz, într-un interviu acordat la Tokyo.


‘Există modificări ce pot fi făcute (la acord) pentru a ne asigura că (Iranul) nu avea niciodată capacitatea de a deţine arma nucleară’, a continuat ministrul israelian.

Citeşte şi: Expansiunea NATO în Europa provoacă o iritare virulentă a Moscovei

Israelul a întreprins în trecut acţiuni militare unilaterale fără aprobarea aliatului său major, Statele Unite ale Americii, printre aceste operaţiuni numărându-se loviturile aeriene asupra unui presupus reactor nuclear în Siria în 2007 şi în Irak în 1981.

O lovitură aeriană împotriva Iranului ar fi însă o întreprindere riscantă, cu potenţial de a declanşa o contralovitură, dar şi turbulenţe pe pieţele financiare.

Strategia diplomatică a Japoniei în Orientul Mijlociu, de unde achiziţionează aproape întreaga cantitate de petrol de care are nevoie, este de a menţine relaţii prieteneşti cu toate ţările din regiune, inclusiv cu Iranul.

În plan militar, Japonia se bazează pe SUA în ce priveşte apărarea împotriva ameninţărilor venite în special din partea Coreii de Nord.

‘Am cerut guvernului japonez să sprijine paşii întreprinşi de preşedintele Trump pentru a modifica acordul nuclear’ internaţional, a explicat Katz, membru al Partidului Likud, al premierului Benjamin Netanyahu. ‘Problema dacă firmele japoneze vor începe să lucreze în Iran sau nu este una foarte importantă’, a menţionat el.

Vizita lui Katz are loc înaintea celei pe care Donald Tump o va întreprinde la Tokyo pe 5 noiembrie, pentru un summit cu premierul Shinzo Abe.

Citeşte şi: Accident feroviar în Finlanda. Cel puţin patru oameni au murit – FOTO

Potrivit ministrului Katz, Israelul vrea ca acordul să fie revizuit pentru a fi eliminată data de expirare şi pentru impunerea unor condiţii mai dure, care să oprească Teheranul să dezvolte noi centrifuge ce pot fi folosite pentru producerea de material nuclear cu potenţial militar.

Israel Katz a cerut, de asemenea, sancţiuni care să oprească Iranul să facă din Siria o bază militară pentru lansarea de rachete asupra Israelului, precum şi acţiuni care să pună capăt dezvoltării de către Teheran de rachete balistice.

‘Nu vom permite Iranului să transforme Siria într-un avanpost pentru porturi, baze aeriene şi miliţii şiite. Vom acţiona împreună cu Statele Unite şi cu alte ţări din lume până când vor stopa (programul de) rachete balistice care ameninţă Israelul’, a mai spus ministrul israelian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.