X

Israelul a autorizat colonia Havat Gilad din Cisiordania

Guvernul israelian a autorizat duminică colonia Havat Gilad din Cisiordania, înfiinţată în 2002, informează Xinhua.

În colonia Havat Gilad de la vest de Nablus trăiesc circa 50 de familii de evrei. Premierul Benjamin Netanyahu a apreciat, într-o şedinţă a cabinetului său, că autorizarea coloniei “va facilita o viaţă normală” pentru locuitori, conform agerpres.

În 9 ianuarie, rabinul Raziel Shevah din Havat Gilad, tată a şase copii, a fost împuşcat mortal în timp ce se afla la volanul automobilului său, în apropierea coloniei.

Citește și : Democrații americani îi cer lui Donald Trump să respecte statul de drept şi să nu-i concedieze responsabilii cu ancheta privind Rusia

“Orcine crede că prin asasinarea condamnabilă a unui locuitor din Havat Gilad ne poate înfrânge spiritul şi ne poate slăbi greşeşte amarnic”, a declarat Netanyahu. Guvernul său a votat în unanimitate legalizarea coloniei. Decizia a fost deja condamnată de oficialităţi palestiniene.

În ultimele luni, autorităţile israeliene au aprobat planuri de construcţie a mii de noi locuinţe în coloniile evreieşti din teritoriile palestiniene, reaminteşte Xinhua, care observă că totuşi sunt rare cazurile în care guvernul dă aprobări pentru coloniile neautorizate. Pe lângă cele 120 de colonii considerate legale de Israel, există sute de colonii înfiinţate de evrei ultranaţionalişti în Cisiordania fără permisiune oficială, iar în multe cazuri guvernul israelian nu reacţionează la ridicarea unor construcţii în afara cadrului legal. Conform legislaţiei internaţionale, evreii nu au dreptul să colonizeze teritoriile ocupate de Israel în urma războiului din 1967, unde palestinienii intenţionează să îşi creeze propriul stat.

Tags: Benjamin NetanyahucisiordaniaevreiHavat GiladisraelNablus
Categorii: Sinteze