X

Israelul a bombardat miliţiile şiite susţinute de Iran în Siria

Israelul a atacat miliţiile şiite susţinute de Iran în Siria, a afirmat joi premierul Benjamin Netanyahu, estimând că astfel de acţiuni ar putea contribui la stăvilirea unui exod de refugiaţi sunniţi din Siria către Europa, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Oficiali israelieni au dezvăluit anterior că au întreprins o serie de lovituri aeriene în Siria pentru a preveni presupuse transferuri de arme către gherilele Hezbollahului şiit libanez sau desfăşurări ale armatei iraniene. Dar ei rareori au dat detalii despre operaţiuni sau au descris miliţiile non-libaneze ca fiind ţintele vizate.

Citeşte şi: Începe marele bal. Cupa Mondială de fotbal 2018 are fluierul de start în Rusia

Netanyahu a acuzat Iranul, care ajută Damascul să combată rebeliunea izbucnită în urmă cu şapte ani, de aducerea a 80.000 de combatanţi şiiţi din ţări precum Pakistan şi Afganistan pentru a întreprinde atacuri împotriva Israelului şi pentru a modifica majoritatea sunnită din Siria.

”Aceasta este o reţetă pentru reaprinderea unui alt război civil – aş putea spune un război teologic, un război religios – şi scânteile acestuia ar putea fi milioane în plus care să meargă către Europa şi mai departe… Şi aceasta ar provoca revolte fără sfârşit şi terorism în multe, multe ţări”, a declarat Netanyahu în cadrul unui forum privind securitatea internaţională.

”Desigur, nu îi vom lăsa să facă aceasta. Vom lupta împotriva lor. Prevenind aceasta – şi noi am bombardat bazele lor, ale miliţiilor şiite -, contribuim la securitatea ţărilor noastre, la securitatea lumii”, a mai spus premierul israelian.

Netanyahu nu a oferit detalii. Aproape jumătate din populaţia de 22 de milioane de locuitori de dinainte de război a Siriei a fost strămutată din cauza luptelor, sute de mii dintre ei luând calea Europei.

Citeşte şi: Guvernatorul statului Texas a emis o proclamaţie oficială dedicată României

Populaţia Siriei este în majoritate formată din musulmani sunniţi. Preşedintele Bashar Al-Assad provine din cadrul minorităţii religioase alawite, considerată deseori o ramură a Islamului şiit.

În baza unor acorduri recente între guvernul lui Al-Assad şi rebeli, în principal sunniţi, insurgenţii au părăsit zonele asediate de mult timp, uneori în schimbul unor locuitori şiiţi, care se mută din sate asediate de către insurgenţi.

Opoziţia politică faţă de Bashar Al-Assad spune că acordurile duc la o transformare demografică forţată şi la o strămutare deliberată a inamicilor săi din principalele oraşe din vestul Siriei. Guvernul de la Damasc susţine la rândul său că acordurile permit preluarea controlului şi reinstaurarea serviciilor în oraşele distruse.

Tags: bashar al assadBenjamin NetanyahuIranisraelsiria
Categorii: Știrile zilei