X

Israelul bombardează o poziţie Hamas din Fâşia Gaza

Israelul a bombardat în noaptea de duminică spre luni o poziţie a mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza ca represalii la un tir cu rachetă în direcţia teritoriului său, a indicat armata israeliană, citată de AFP, conform agerpres.

Proiectilul lansat din Fâşia Gaza nu a atins totuşi Israelul şi a căzut în cele din urmă pe teritoriul palestinian, a precizat armata israeliană.

“Cum racheta lansată a pus în pericol cetăţeni israelieni şi a încălcat suveranitatea Israelului, un tanc a bombardat şi distrus un post de observare a Hamas în sudul Fâşiei Gaza”, a indicat armata într-un comunicat.

Niciun indiciu nu a fost oferit luni despre posibile victime.

Citeşte şi: Siria. Militanţii jihadişti reuşesc o contraofensivă puternică în provincia Deir Ezzor

Israelul şi Hamas au convenit asupra unui armistiţiu la sfârşitul războiului din 2014, al treilea după ce mişcarea islamistă a preluat puterea în Fâşia Gaza în 2007.

Armistiţiul este încălcat sporadic de tiruri de rachete dinspre Fâşia Gaza, atribuite în mod obişnuit grupărilor salafiste. Autoritatea Hamas, în prezent în plin proces de reconciliere cu rivalul său Fatah, al preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, este contestată de grupuri mici, dintre care unele se inspiră de la Statul Islamic.

Poliţia Hamas a arestat sâmbătă un bărbat acuzat că este lider al unei mişcări jihadiste, potrivit unei surse din domeniul securităţii.

Israelul atribuie în mod sistematic responsabilitatea Hamas pentru tirurile cu rachetă, deoarece aceasta deţine puterea în enclavă şi ca represalii bombardează poziţiile ramurii militare a mişcării. 

Tags: fasia gazaFatahhamasisraelMahmoud AbbasPalestina
Categorii: Sinteze