Israelul bombardează poziţiile siriene din provincia Hama. Doi militari au fost ucişi

Publicat:

Raiduri ale aviaţiei israeliene au avut loc joi, în zori, împotriva unei infrastructuri militare din vestul Siriei, regiune unde regimul este acuzat că dezvoltă arme chimice, în cadrul unei operaţiuni soldate cu doi morţi, relatează AFP, citând armata siriană, transmite şi agerpres.

“Avioane de război israeliene au lansat la ora locală 02:42 (23:42 GMT) rachete din spaţiul aerian libanez, vizând una din poziţiile noastre militare din apropierea oraşului Mesyaf, şi a provocat daune materiale şi moartea a doi membri dintr-un centru”, afirmă armata siriană într-un comunicat. Armata siriană avertizează în acelaşi comunicat împotriva “repercusiunilor periculoase ale acestei acţiuni agresive la adresa securităţii şi stabilităţii regiunii”, conform Reuters.


Mesyaf este o localitate situată la aproape 60 km est de oraşul de coastă Tartus, unde Rusia – aliata regimului preşedintelui Bashar al-Assad – deţine o bază navală.

Citeşte şi: IRMA este CATASTROFALĂ. Românii DISPĂRUŢI în PARADISUL PIERDUT sunt teferi – FOTO/VIDEO

Armata siriană dispune la rândul său de un centru militar la nord de Mesyaf, care include o tabără de antrenament şi o ramură a Centrului de cercetări şi studii ştiinţifice din Siria (SSRC).

Conform agenţiei britanice de presă, armata siriană a declarat că Israelul a vizat una din poziţiile sale din provincia Hama, oficiali israelieni explicând că ar fi vorba de o ramură a agenţiei guvernamentale siriene acuzate de SUA că produce arme chimice.

Atacurile aviaţiei israeliene au vizat un Centru de studii şi cercetări ştiinţifice, lângă care se află o tabără militară unde sunt depozitate rachete sol-sol şi unde au fost văzuţi militari iranieni şi combatanţi ai mişcării Hezbollah din Liban, aliaţi ai regimului sirian, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de Reuters.

Conform OSDO, şapte persoane ar fi fost ucise şi rănite în urma acestui raid israelian.

Citeşte şi: Kievul ÎNCHIDE prin lege TOATE școlile românești din Ucraina

SUA au impus sancţiuni împotriva angajaţilor acestui Centru de studii şi cercetări ştiinţifice, pe care îl descriu ca pe o agenţie siriană responsabilă cu dezvoltarea şi producerea de arme neconvenţionale, inclusiv chimice, ceea ce Damascul neagă.

SUA au acuzat SSRC de dezvoltarea gazului sarin, o armă care, potrivit ONU, a fost utilizată în atacul chimic asupra localităţii Khan Shaykhun la 4 aprilie.

Amos Yadlin, fost şef al serviciului de informaţii al armatei israeliene, a indicat într-o postare pe Twitter că atacul aerian nu a fost unul de rutină şi a vizat Centrul ştiinţific militar sirian. “Instalaţia de la Masyaf produce deopotrivă arme chimice şi butoaie explozive care au ucis mii de civili sirieni”, a spus Amos Yadlin.

Miercuri, anchetatori ONU au declarat pentru prima dată că guvernul sirian este responsabil de atacul asupra Khan Shaykhun, acuzând Damascul de “crimă de război”. “Toate dovezile disponibile susţin concluzia că există motive întemeiate să se creadă că forţele aeriene au lansat o bombă care dispersează gaz sarin”, au scris anchetatorii, colectând mii de mărturii de la victime, documente şi fotografii din satelit.

Armata siriană nu menţionează SSRC în comunicatul său de joi. Guvernul de la Damasc a denunţat acuzaţiile de utilizare a armei chimice la Khan Shaykhun, catalogându-le ca fiind “fabricate”, potrivit AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.