X

Israelul critică ancheta americană privind moartea jurnalistei Shireen Abu Akleh

Ministrul apărării israelian Benny Gantz a calificat o ”eroare” ancheta desfăşurată în Statele Unite cu privire la moartea jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh, anchetă pe care familia sa a salutat-o marţi drept ”o etapă importantă”, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit website-ului de ştiri Politico, poliţia federală americană (FBI) anchetează moartea lui Shireen Abu Akleh, survenită în timpul unei unei operaţiuni a armatei israeliene pe 11 mai, în tabăra de refugiaţi palestinieni de la Jenin, în nordul Cisiordaniei.

Citește și: Mesaj ferm de pe front: armata ucraineană NU acceptă negocieri cu Rusia!

O decizie neobişnuită, având în vedere relaţiile dintre cele două ţări, luată după ce armata israeliană a refuzat să îl urmărească în justiţie pe soldatul acuzat de uciderea jurnalistei.

FBI a refuzat să confirme sau să dezmintă existenţa acestei anchete, dar ministrul Benny Gantz a indicat că armata israeliană nu va coopera cu SUA în această privinţă.

”Decizia luată de Departamentul Justiţiei american de a desfăşura o anchetă privind moartea tragică a lui Shireen Abu Akleh este o eroare”, a scris ministrul israelian luni pe Twitter.

La rândul său, familia jurnalistei a estimat că ancheta este o ”etapă importantă pentru ca cei vinovaţi să dea socoteală şi şi să se facă dreptate pentru Shireen”.

”Sperăm că această anchetă a SUA va fi cu adevărat independentă, credibilă şi completă”, a menţionat familia lui Shireen Abu Akleh, care a subliniat că autorităţile americane au responsabilitatea de a ancheta ”atunci când un cetăţean al SUA este ucis în străinătate, mai ales, aşa cum este cazul lui Shireen, de o armată străină”.

Citește și: Zelenski cere ‘G19’ să se unească pentru a pune capăt războiului Rusiei şi propune un plan de pace în 10 puncte

Echipată cu o cască şi o vestă antiglonţ cu menţiunea ‘presă’, jurnalista vedetă a postului Al Jazeera a fost ucisă de un glonţ care a lovit-o în cap.

Armata israeliană, care ocupă Cisiordania din 1967, a recunoscut pentru prima dată în septembrie că există o ”mare posibilitate” ca jurnalista să fi fost ucisă de unul dintre soldaţii săi. 

Tags: Al-JazeeraBenny GantzcisiordaniaFBIisraeljeninShireen Abu AklehSUA
Categorii: Știrile zilei