X

Israelul este de acord cu rămânerea la putere a lui Bashar Al-Assad în Siria

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a afirmat joi că preluarea controlului Siriei de către Bashar Al-Assad prezintă avantaje pentru Israel, care nu are intenţia de a se amesteca în treburile interne ale ţării vecine, relatează AFP, potrivit agerpres.

”În Siria, din punctul nostru de vedere, se revine la situaţia care prevala înainte de războiul civil (în 2011), adică există în mod clar cineva căruia să i te adresezi, că există cineva care este responsabil şi că există o putere centrală”, a afirmat Lieberman în cursul unei vizite la instalaţii de apărare antiaeriană în nordul Israelului.

Citeşte şi: Thailanda cere Londrei extrădarea fostului premier Yingluck Shinawatra

După mai bine de şapte ani de la izbucnirea conflictului în Siria, forţele lui Bashar Al-Assad au reuşit să cucerească regiuni întregi de la rebeli şi jihadişti, controlând acum aproape două treimi din teritoriu, inclusiv majoritatea oraşelor principale. Damascul a beneficiat de sprijinul Rusiei, Iranului şi al mişcării şiite libaneze Hezbollah.

Războiul din Siria, care s-a soldat cu peste 350.000 de morţi, a izbucnit după reprimarea sângeroasă de către regim a unor manifestaţii paşnice care cereau reforme democratice.

Citeşte şi: Parlamentul francez adoptă un proiect de lege împotriva violenţelor sexuale şi sexiste

”Nu ne vom amesteca, nici nu vom interveni în afacerile interne ale Siriei, cu condiţia să fie respectate trei puncte care sunt importante pentru noi”, a afirmat ministrul israelian. El a menţionat îndeosebi ”respectarea acordurilor de separare din 1974”, care se referă la crearea unei zone-tampon demilitarizate pe platoul Golan, din care o mare parte este ocupată de către Israel, ocupaţie considerată ilegală de către ONU şi Siria.

Lieberman a estimat încă o dată că ”teritoriul sirian nu trebuie folosit drept avanpost iranian împotriva statului Israel” şi să nu servească drept loc de tranzit pentru ”armele destinate Hezbollahului în Liban”, un alt duşman al său.

Tags: Avigdor Liebermanbashar al assadisraelsiria
Categorii: Știrile zilei