Israelul îşi forţează norocul în faţa lui Trump şi cere repatrierea unui spion

Publicat:

Israelul speră că preşedintele SUA, Donald Trump, îl va autoriza pe fostul spion evreu american Jonathan Pollard să imigreze în Israel, în acelaşi timp în care SUA îşi vor deschide noua ambasadă la Ierusalim, relatează luni AFP, potrivit agerpres.

“Sper că preşedintele Donald Trump va oferi un cadou suplimentar israelienilor, permiţându-i lui Jonathan Pollard să vină să sărbătorească deschiderea americane la Ierusalim”, a declarat Yisrael Katz, ministrul transporturilor, responsabil totodată de serviciile de informaţii în guvernul condus de premierul Benjamin Netanyahu.


Citeşte şi: Cu toate că nu a făcut armata, Macron reintroduce serviciul militar obligatoriu

“Sper că preşedintele Trump va da curs acestei cereri după ce Jonathan Pollard a stat atât de mulţi ani în închisoare”, a adăugat Katz la postul de radio al armatei.

Jonathan Pollard, în vârstă de 63 de ani, a fost eliberat în noiembrie 2015 după 30 de ani de detenţie în SUA. Ex-analistul US Navy, născut în Texas, fusese recunoscut vinovat în 1987 că a furnizat Israelului, din iunie 1984 până la arestarea sa în noiembrie 1985, mii de documente secrete despre activităţile de spionaj ale SUA, în special în ţările arabe.

În termenii eliberării sale condiţionate, el trebuie să rămână cinci ani pe teritoriul american, ceea ce îl împiedică să se instaleze în Israel, aşa cum îşi exprimase el dorinţa.

Soarta sa a dat naştere unei interminabile confruntări între Israel, unde el este considerat de o mare parte a populaţiei drept erou naţional care şi-a sacrificat libertatea, şi SUA, ai căror preşedinţi succesivi, de la Ronald Reagan la Barack Obama, refuzaseră întotdeauna eliberarea sa anticipată.

Citeşte şi: Dublu atentat la Kabul. Un fotograf AFP se află printre cei 21 de morţi – VIDEO

Înalţi responsabili ai Pentagonului şi CIA nu au iertat niciodată cantitatea masivă de informaţii clasificate “secret de apărare” pe care spionul le-a livrat, contra cost, în plin Război rece, aliatului strategic israelian al SUA.

El ar fi ajutat Israelul să bombardeze în 1985 cartierul general al Organizaţiei de Eliberare a Palestinei (OEP), pe atunci exilată în Tunisia, şi să-l asasineze pe nr.2 în ierarhia OEP, Abou Jihad, în Tunis, în 1988.

O măsură de clemenţă ar fi o favoare suplimentară făcută de SUA după recunoaşterea de către Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi decizia de a transfera ambasada Statelor Unite din această ţară de la Tel Aviv la Ierusalim. Această iniţiativă unilaterală, care întrerupe decenii de diplomaţie americană şi de consens internaţional, a fost salutată ca istorică în Israel şi criticată vehement de către palestinieni. 

Citeşte şi: Cutremur în guvernul de la Londra. Ministrul de interne a demisionat!

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.