Israelul întăreşte controlul asupra exportului de produse informatice

Publicat:

Israelul solicită începând de luni ţărilor care cumpără tehnologia sa informatică să se angajeze să o folosească doar pentru a lupta împotriva “terorismului şi a infracţionalităţii grave” după scandalul generat de programul său de spionaj Pegasus, informează AFP, potrivit agerpres.

“Definiţiile infracţiunilor grave şi ale actelor teroriste au fost rafinate pentru a se evita estomparea graniţelor”, a declarat într-un comunicat agenţia de control a exporturilor militare, subordonată ministerului israelian al apărării.


Citește și : Rusia raportează primele două cazuri cu Omicron

Luni, această agenţie a actualizat “Declaraţia utilizatorului final” pe care orice stat trebuie să o semneze pentru a achiziţiona produse informatice israeliene destinate colectării de informaţii, inclusiv secrete.

Potrivit acesteia, este vorba, printre altele, de “acte ce vizează ameninţarea unei populaţii şi pot duce la moarte, rănire, luare de ostatici”.

Declaraţia mai menţionează în ce cazuri este interzisă utilizarea unui sistem informatic dar şi sancţiunile împotriva ţărilor care încalcă aceste reguli.”Statul Israel va avea dreptul, în orice moment, să revoce sau să suspende licenţa de export, ceea ce poate duce la oprirea sistemului, sau să impună limitări privind utilizarea acestuia”, se arată în documentul consultat de AFP.

Grupul israelian de securitate cibernetică NSO a fost expus în această vară după anchetele publicate de un consorţiu alcătuit din 17 instituţii de presă internaţionale care au dezvăluit că software-ul său Pegasus ar fi putut spiona telefoanele unor jurnalişti, politicieni, inclusiv preşedintele francez Emmanuel Macron, activişti şi conducători de companii din mai multe ţări.

Odată instalat pe un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesageria şi datele utilizatorului, dar şi activarea dispozitivului de la distanţă în scopul captării de sunet sau imagini.

Programul Pegasus poate fi vândut doar statelor, iar astfel de vânzări trebuie să fie aprobate de un comitet special al ministerului israelian al apărării responsabil cu aprobarea vânzărilor de arme.

Citește și : Emmanuel Macron va anunţa priorităţile europene ale Franţei

Potrivit cotidianului Washington Post şi agenţiei de presă Reuters, Pegasus a fost folosit pentru a infiltra smartphone-urile a cel puţin nouă angajaţi ai Departamentului de Stat aflaţi în Uganda sau care lucrau în principal pe probleme ce aveau legătură cu Africa de Est.

La începutul lunii noiembrie, Statele Unite au înscris compania NSO pe lista sa neagră a companiilor ce ameninţă securitatea statului american.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea ‘transforma’ modul de tratare a bolii

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea 'transforma' modul de tratare a bolii Oamenii de ştiinţă au început un studiu clinic pe scară largă...

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară Un străin, în vârstă de 60 ani a fost...

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România CCR a transmis sâmbătă seară un comunicat de presă în care a precizat că a respins...

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.